Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 25. vasárnap, Vilmos

Állapotüzenet

A webhely jelenleg karbantartási módban üzemel.

Tájékoztató a magánterületen történő fakivágások szabályozásáról

Az elmúlt hónapokban egyre több engedély nélküli fakivágás ügyében kellett eljárnia az illetékes szervnek, ezért a következőkre hívjuk fel a lakosság figyelmét.
Az ide vonatkozó rendelet a XI. kerületi magánterületekre vonatkozó fakivágás feltételeit szabályozza. E szerint az engedélyköteles területeken a 30 cm-nél nagyobb törzskörméretű fás szárú növények kivágásához engedélyt kell kérni és a pótlásukról gondoskodni kell. Az engedélyezés pontos szabályai, a pótlás mennyisége és módja is a rendeletben került rögzítésre. A fakivágási engedélyt a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Polgármesteri Hivatala Környezetvédelmi Osztálya adja ki.
Az engedélyköteles fakivágás területi hatálya a hegyvidéki terület és déli kertvárosi területek.
A fakivágási engedélyhez egy formanyomtatványt kell kitölteni (amely elérhető a www.ujbuda.hu honlapon a http://kozigazgatas.ujbuda.hu/nyomtatvanyok-es-dokumentumok menüpont alatt, vagy átvehető személyesen a Környezetvédelmi Osztályon (Zsombolyai u. 4., II. emelet 210. iroda), és 3000 forintos illetékbélyeggel ellátva kell leadni a Környezetvédelmi Osztályra, a munkálatok megkezdése előtt legalább 21 nappal.
A fák kivágása mellett az erőteljes metszés, illetve csonkítás esetén is kötelező kérelmet benyújtani. Minden fa engedélyköteles, kivéve a következő gyümölcsfákat: alma, birs, cseresznye, kajszi, körte, meggy, mogyoró, naspolya, őszibarack, sajmeggy, szilva, valamint a következő fás szárú gyümölcsökre sem kell engedélyt kérni: bodza, fekete berkenye, homoktövis, köszméte, málna, ribizke, szeder.
A fakivágás engedélyezésével egyidőben pótlási kötelezettsége is keletkezik a kérelmezőnek. Általánosságban elmondható, hogy a pótlás mértéke a kivágott növények össztörzskörméretének másfélszerese. Ez alól a rendelet több kivételt is tartalmaz.
Engedély nélküli fakivágás esetén a pótlás mértéke a kivágott fás szárú növények össztörzskörméretének háromszorosa! A pótlást saját telken, amennyiben ott nem teljes mértekben megoldható, akkor közterületen történő ültetéssel lehet teljesíteni. Jelenleg 1 darab 12/14 cm törzskörméretű fa bekerülési költsége ültetéssel és 5 éves fenntartással 66 200 forint.
A Rendelet Újbuda honlapján megtalálható.
Kérdés esetén a Hivatal Környezetvédelmi Osztálya áll rendelkezésre az alábbi elérhetőségeken: telefon: 381-1395, e-mail: hivatal@ujbuda.hu, vagy személyesen a 1113 Budapest, Zsombolyai u. 4. szám alatt (II. emelet, 210. iroda) ügyfélfogadási időben (hétfő: 13–18 óra, szerda: 13–16 óra, péntek: 8–12 óra között).
A fakivágás szabályaival kapcsolatos részletes leírás a csatolt dokumentumban olvasható.
Újbuda
LEGFRISSEBB
×