Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 18. vasárnap, Bernadett

A Magyar Rendészettudományi Társaság konferenciája

A Magyar Rendészettudományi Társaság október 13-án konferenciát tartott az új közbiztonsági törvénycsomagról, illetve az október 1-től szerte az országban felállított településőrségek feladatairól.

Dr. Túri András, az igazságügyi és rendészeti tárca szakállamtitkára arról beszélt nagy szükség volt az új törvénycsomagra, ugyanis a bűncselekmények számának radikális visszaesése nem járt együtt a lakosság biztonságérzetének erősödésével. Az új közbiztonsági törvénycsomag négy törvényt érintett, a közterület-felügyeletről, a polgárőrségről, a természetvédelmi őrszolgálatról szólót, valamint a Sporttörvényt.

 

A csomag három pilléren nyugszik. Az első pillér szerint több rendőrnek kell szolgálatot teljesítenie a közterületeken, illetve fegyveres biztonsági őröket is igénybe vesznek kisegítő jelleggel őrzési feladatokra, valamint a közrend és közbiztonság iránt elkötelezett munkanélküliek elhelyezkedhetnek a településőrség keretében. A második pillér a Készenléti Rendőrség bevetési csapatainak létrehozása, a harmadik pillér a közterület-felügyeletek tevékenységi körének bővítése, a térfigyelő-rendszerek működtetésével, a kerékbilincs használatának és a gépjárművek elszállításának törvényi engedélyezésével.

 

A Közterület-felügyeletek működését erősítheti a településőrségek megalakítása - tette hozzá a szakállamtitkár. Az egyik koncepció szerint a közterület-felügyelők szolgálatát segítené a 2-3, alájuk beosztott településőr munkája. A konferencián jelen volt az Újbuda Közterület-felügyelet igazgatója, igazgató-helyettese, valamint a felügyelet tíz új településőre. Wihart-Kiss