Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. péntek, Nándor

Kerületi nemzetiségi önkormányzatok - Lengyel Önkormányzat

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Lengyel Önkormányzata

Újbudán több, mint 10 éve működik a Lengyel Önkormányzat, jelenleg a negyedik ciklusát tölti. Kerületünkben a lengyel nemzetiségű lakosság több, mint 200 főre tehető.

A közös történelmi múlt mellett a hagyományos lengyel-magyar barátság is hozzájárult a lengyelség többhullámú betelepülésére.
Sok esetben házasságkötések alapozták meg ezeket, s pl. az íly módon Magyarországra beszármazó lengyeleket  „szív lengyel”-eknek nevezik.

Az Újbudai Lengyel Önkormányzat szinte már megalakulásától kezdve motorja volt a lengyelországi Ustron városával megkötött testvérvárosi együttműködésnek, ezen belül pedig önállóan létesített kulturális és oktatási együttműködést.

Az együttműködés tartalommal való kitöltése keretében került sor többek között magyarországi és lengyelországi iskolások külföldi és hazai nyaraltatására, nyelvi képzésére, festőművészek vándortáborának és kiállításaiknak a megszervezésére, a sport keretében pedig nemzetközi táborok és sportbajnokságok lebonyolítására.

A hagyományőrzés és nyelvápolás területén kiemelkedő szerepe volt a Lengyel Klubnak és a Lengyel Iskolának, illetve az alábbi rendezvényeknek: hagyományos lengyel húsvéti és karácsonyi ünnepségek, valamint a lassan egy évtizedes múltra visszatekintő, és főváros szerte híressé vált András Napi Bálnak.

Költségvetési mérleg


Kivonat A Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Lengyel Önkormányzata 2013. március 01-jei üléséről készült jegyzőkönyvéből

 

Szervezeti és műkődési szabályzat

 

LEGFRISSEBB
×