Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. péntek, Nándor

Kerületi nemzetiségi önkormányzatok - Ruszin Önkormányzat

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Ruszin Önkormányzata

Újbuda Ruszin Önkormányzata Újbudán, már a második ciklusban tevékenykedik. A ruszinság történelmi sorsa nem mindennapi s nem mindennapi tanulságokat hordoz.

A Duna-medencében a magyarokkal szinte a kezdetektől együtt élő valamennyi nép és nemzetiség közül a ruszin sorsa a legsajátosabb. Soha nem volt önálló államiságuk, bármiféle területi elhatárolódásuk.

A ruszinok kezdettől fogva hűségesek voltak mindahhoz, amit ma – a történelem tanulságaival számolva – „közép-kelet-európai gondolatnak” nevezzünk. Nem véletlen, hogy a II. Rákóczi Ferenc fejedelem „gens fidelissima!”-ként ( a leghűségesebb nép!) aposztrofált a ruszinokat.

A ruszinok eredetüket tekintve a Kárpátokhoz kötődnek, vagy még most is a Kárpátok lejtőin élnek: Kárpátalján (Ukrajna), Magyarországon, Kelet-Szlovákiában, Délkelet-Lengyelországban, Délvidéken (Szerbia, Horvátország), Romániában.
A XIX századtól tömegesen vándoroltak ki az Egyesült Államokba, Kanadába. Jelenleg világszerte 25 országban regisztráltatták magukat.

Magyarországon hivatalosan 1991-ben ismertek el őket. A magyarországi ruszinok főleg Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élnek, leginkább Komlóskán és Mucsonyban, emellett Budapesten és környékén. Létszámuk közel 6000 fő.

A Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Szlovák Önkormányzata szorosan együttműködik a Fővárosi Ruszin Nemzetiségi Önkormányzattal. A programok között szerepelnek: író-olvasó találkozók, koncertek, irodalmi és zenei estek, gyermek programok, anyanyelvi könyv kiadások, művész kiállítások.

Költségvetési mérleg


Kivonat A Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Ruszin Önkormányzata 2013. február 28-ai ülésének jegyzőkönyvéből


Szervezeti és műkődési szabályzat

 

LEGFRISSEBB
×