Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 19. péntek, Nándor

Kerületi nemzetiségi önkormányzatok - Szlovák Önkormányzat

Budapest Főváros XI. kerület Újbuda Szlovák Önkormányzata

A mai Magyarországon élő szlovákok döntő többsége a török háborúkat követő többszöri betelepítési hullámmal érkezett szlovák telepesek leszármazottai.

Jellemzőjük az erőteljes szórványhelyzet, a kettős identitás, az erős érzelmi és kulturális kötődés Magyarországhoz. Az Országos Szlovák Önkormányzat adatai szerint 110.000.- szlovák él Magyarországon, ebből mintegy 10 %-a Budapesten, közel harmada vidéki városokban, csaknem kétharmada pedig 11 megyében, szlovák községekben él.

A 2006. évi önkormányzati választások során 116 helyi szlovák kisebbségi önkormányzat alakult. A fővárosban 14 kerületi és a Fővárosi Szlovák Önkormányzat.

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Szlovák Önkormányzata a 2006. évi önkormányzati választásokon alakult meg először, holott 2001. évi népszámlálás adatai szerint a szlovák nemzetiségűek száma ebben, a legnagyobb fővárosi kerületben, a legnépesebb. Újbuda Szlovák Önkormányzata Képviselő-testületének célja a XI. kerületben, Újbudán élő szlovák nemzetiségű lakosok felkutatása, megismerése, igényeinek felmérése, hagyományápolásuk segítése, értékeik megőrzése és gyarapítása.
Fontos feladatnak tartjuk az anyaországi partnerkapcsolatok létrehozását is, melyen jelenleg is dolgozunk.
A nemzetiségek identitásmegőrző tevékenységében fontos szerep jut a hagyományok ápolására építő nemzetiségi rendezvények rendezése, ezért is örülünk annak, hogy a nemzetiségek szerepelhetnek e rendezvényen.

Költségvetési mérleg


Kivonat az Újbuda Szlovák Önkormányzat 2013. március 1-jei ülésének Jegyzőkönyvéből


Szervezeti és műkődési szabályzat

 

LEGFRISSEBB
×