Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
november 29. hétfő, Taksony

Kezdődik az őszi faápolási program a Bartók Béla úton

2021szeptember1414:30
»
2021szeptember1618:00

Véget ért a költési- és a fő vegetációs időszak is, így megkezdődhetnek a FŐKERT szokásos őszi faápolási munkálatai. Szeptember közepétől több helyszínen történnek gallyazások, sebkezelések, kivágások. Elsőként balesetveszélyessé vált fákat távolít el, és telepít majd helyettük újakat a FŐKERT a XI. kerületben.

Elsőként a XI. kerületi Bartók Béla úton a balesetveszélyessé vált platánok eltávolítására kerül sor. Az itt lévő, kiemelt fasor 11 fája vált oly mértékben veszélyessé, hogy azokat már nem lehet megtartó kezeléssel tovább fenntartani. A fakivágásokra szeptember 15-16-án napközben kerül sor, forgalomkorlátozásra nem, de átmeneti parkolási korlátozásra számítani kell a környéken.

A FŐKERT lakossági fórumot is tart 2021. szeptember 14-én délután 17.30-kor, a Bartók Béla út 5. szám előtt, melynek során szakértő magyarázza el a fakivágást megelőző favizsgálatok pontos módját, és részletesen bemutatja a kivágások okait a platánokon.

A favizsgálatokat a FŐKERT szakemberei a Magyar Faápolók Egyesülete által kidolgozott részletesebb, Radó Dezső munkáját továbbfejlesztő módszerrel végzik.
A fa állapotfelmérésekor elsőként vizuális vizsgálat során zajlik, olyan jeleket keresnek a faápoló mérnökök, melyek a fa általános, illetve egyes részeinek (korona, törzs, gyökér) egészségi állapotára utalnak. Amennyiben a vizuális vizsgálatot a szakértők nem tartják elégségesnek (pl. a fa kívülről épnek tűnik, de vannak belső betegségre utaló jelek), úgy műszeres vizsgálatre kerül sor. A FAKOPP módszerrel a hangterjedés sebességét mérik az élő fában. Az érzékelő tűket meghatározott magasságban és mélységben a fába szúrva a hozzájuk kapcsolt számítógép elvégzi a fatörzs akusztikus térképezését, színskálával kalibrált grafikus megjelenítést adva. Az egyes fafajokra jellemző normál értéktől való eltérés minden esetben belső szerkezeti gyengeségére utal (pl. korhadás, odvasodás).

A fakivágásokat megelőzően zoológiai vizsgálatokra is sor kerül, és amennyiben a szakemberek védendő fajt, fészkelő madarat találnak, úgy az adott fa kivágását – ha nincs közvetlen élet- vagy balesetveszélyről szó - elhalasztják.


A kivágandó fák favizsgálati adatlapjai a FŐKERT honlapján minden fa esetében megtekinthetőek. A kivágott fák helyére, a következő tavaszi ültetési szezonban új fákat ültetnek.


Budapest, 2021. szeptember 14.

Címkék: 
LEGFRISSEBB
×