Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 17. szerda, Jácint

„Passzold vissza Tesó!” – Lapul a fiókban egy-két régi mobil?

Időpont: 
2021szeptember2210:00
»
2021november2218:00

Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg.

„Passzold vissza Tesó!” – Lapul a fiókban egy-két régi mobil?

Most végre a helyükre kerülhetnek!Negyedik éve fut a „Passzold vissza, Tesó!” elnevezésű, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány, amelyet a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdetett meg. Az idei második kampányszakaszban 2021. szeptember 22. – november 22. között buzdítják a szervezők a gyűjtésben részt vevőket, hogy készítsenek vagy vásároljanak dobozokat és kezdjék vagy folytassák a gyűjtést.

A kampányhoz Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal is csatlakozott, a gyűjtőedény a Bocskai út 39-41. sz. épület bejáratánál, az épületen belül található.

A kampány egyre népszerűbb, 2018 óta több mint 640 helyszínen, összesen 2,5 tonna mobiltelefont gyűjtöttek a résztvevők. A gyűjtést sok helyen, a 2020-21-es COVID-19 veszélyhelyzet alatt is folytatták. A kampány ez évi támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium.


Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog.


A legeredményesebb gyűjtők számára a KÖVET Egyesület és a Jane Goodall Intézet is felajánlott eszmei értékű díjakat, mint például Csimpánz Örökbefogadást, szakmai előadásokat és egyesületi próbatagságot. Minden résztvevő szervezet elektronikus oklevelet kap a kampány végén és egy beszámolót a kampány eredményeiről.


A gyűjtőpontok a Jane Goodall Intézet honlapján nyomon követhetők:

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1z3wuSJYEhNkQGBP8F0A7W75-CnB7o4gw&ll=47.10501941052671%2C19.08164714999997&z=7


A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.


A gyűjtődobozba csak használt mobiltelefonok és telefontöltők dobhatók, egyéb elektronikai hulladékot ne tegyünk bele.

P l a k á t

Fájlok: