Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 1. péntek, Albin

„Sas-hegy barát kert” pályázat

2015április2112:15

A pályázat beadásának határideje: folyamatos

„Sas-hegy barát kert”

Pályázati kiírásPályázati felhívás közzététele: 2015. április 13.


Pályázat beadásának határideje: folyamatos


Pályázati felhívás tartalma:

A pályázat célja a Budai Sas-hegy Természetvédelmi Terület közvetlen környezetében található ingatlanokon az őshonos fajok újratelepítése, szaporítása, és az ún. invazív fajok terjedésének megakadályozása. Amennyiben egy kerttulajdonos vállalja, hogy a pályázati kiírásban szereplő szempontokat érvényesíti a művelés és kertjének alakítása során, azt a kerületi önkormányzat és a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság elismerő címmel (és egyéb kedvezményekkel) jutalmazza.

A Budai Sas-hegy Természetvédelmi Területnek elvékonyodott a pufferzónája, helyenként nincs is. Ezért fontos szerepe van a környező kerteknek az idegenhonos, természetes növényeket elnyomó fajok visszaszorításában.

Ha Sas-hegy barát kertet létesítünk, nem csak a pufferzónát szélesítjük, hanem bevonzzuk a különböző madarakat, lepkéket is. Azzal, hogy ilyen kerteket létesítünk, mi is javítunk környezetünkön. A cserjésítés egy rendezett erdőszéli állapot kialakulásáért is felelhet, így a cserjék nem csak magukban jelennek meg, hanem a hozzájuk tartozó, lágyszárúakkal tarkított gyepszint is kialakul.


A Sas-hegy barát kert kialakításában segít a Sas-hegy barát kisokos, mely a Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztályán megtalálható kiadvány, illetve a http://kozigazgatas.ujbuda.hu/kornyezetvedelmi-osztaly honlapon is olvasható, továbbá szakmai segítséget kaphatnak a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság szakértőitől a Sas-hegy Látogatóközpontban – látogatási időben.

Pályázati adatlap


Pályázatok elbírálása:


1. Szempontok

 • Invazív fajok (özönnövények) száma a kertben, a természetvédelmi területre való továbbterjedés akadályozása
 • Őshonos, vagy a területet nem veszélyeztető fajok a kertben (az ingatlanon található fajok nagyobb része őshonos)
 • Rendezett kert: összképe kellemes, nem található szemét a területen
 • Erdős-kertes kialakítás
 • Komposztálás
 • Permetezőszerek alkalmazása növeli a pályázat pozitív elbírálásának esélyét (bioszerek, biológiai ellenségek, egyéb módszerek alkalmazása)


2. Pályázatok elbírálásának menete

 • A pályázati adatlappal jelentkezők kertjét előre egyeztetett időpontban a bíráló bizottság megtekinti.
 • A bejáráson készült jegyzőkönyv alapján a bizottság dönt a cím megadásáról.


3. Cím elnyerése

 • A bizottság döntése alapján a nyertesek oklevelet és „Sas-hegy barát kert” zománctáblát kapnak ünnepség keretében. A zománctáblát jól látható módon elhelyezve hirdethetik a gondos lakosok, hogy ők hozzájárulnak a természetvédelmi terület védelméhez.
 • A címmel együtt a nyertesek a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságtól 10 alkalmas belépésre jogosító bérletet kapnak a sas-hegyi látogatóközpontba, illetve kedvezményes vásárlási lehetőséget biztosít számukra a Nemzeti Parkos védjegyes termékekre.


4. Pályázatok utánkövetése

Háromévente felülvizsgálat követi a cím elnyerését – a bíráló bizottság ismételt bejárása alapján.

 • Amennyiben a szempontok nem érvényesülnek a kertben, a tábla bevonását és a kedvezmények visszavételét vonja maga után;
 • amennyiben a szempontok továbbra is érvényesülnek a kertben, ezt oklevéllel jutalmazzuk.


5. Bíráló bizottság

A bíráló bizottság természetvédelmi szakemberekből áll, vezetését a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság vállalta.Pályázati adatlap leadása:

Postai úton: Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal, 1113 Budapest Bocskai út 39-41.

Személyesen: 1113 Budapest Zsombolyai út 4. második emelet 208-as iroda, vagy Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Sas-hegyi látogatóközpont – nyitvatartási időben.

E-mail: koren.zsuzsa@ujbuda.hu, sashegy@dinpig.hu


2015. április 13.

Fájlok: