Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Általános tudnivalók a 2019. évi Európai Parlamenti választásról

                

Az Európai Parlament tagjainak magyarországi választására 2019. május 26. napján kerül sor.


Kik jogosultak szavazni az EP-választáson?

Az Európai Parlament tagjainak választásán választójogosult:

  • a magyar állampolgár, ha
    • Magyarországon él, magyarországi lakcímmel rendelkezik,
    • Magyarországon él, bejelentett lakcímmel nem rendelkezik, és regisztrációs kérelme alapján szerepel a központi névjegyzéken
    • külföldön él, az Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkezik, és regisztrációs kérelmealapján szerepel a központi névjegyzéken
  • az Európai Unió más tagállamának állampolgára, ha Magyarországon él, magyarországi lakcímmel rendelkezik, és kérelme alapjánszerepel a névjegyzékben az EP tagjainak választásánMit kell tennem, ha a magyarországi listákra kívánok szavazni az EP-választáson?


1. Magyarországon élő, érvényes magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár

Nincs teendője, az érvényes magyarországi lakcíme alapján automatikusan bekerül a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.


2. Magyarországon élő, érvényes magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgár

A szavazást megelőző 25. napig (2019. május 1. napjáig) regisztrációs kérelmet nyújthat be és kérheti a központi névjegyzékbe való felvételét. Amennyiben korábban már regisztrált az előző választások alkalmával, akkor nincs teendője, automatikusan felkerül a levélben szavazók névjegyzékére, a korábbi kérelmében megadott adatokkal.


3. Külföldön élő, Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár

A 2019. évi EP választáson csak abban az esetben szerepelhet a levélben szavazók névjegyzékén, ha a szavazást megelőző 25. napig (2019. május 1. napjáig) regisztrációs kérelmet nyújt be és kéri a központi névjegyzékbe való felvételét.

A regisztrációs kérelmének benyújtása során, amennyiben a magyar lakcímnyilvántartásban az adatai nem szerepelnek (pl. nincs lakcímkártyája és

érvényes magyar útlevéllel regisztrál), akkor a külföldi lakóhelyének a címét is meg kell adnia.

Amennyiben korábban már regisztrált az előző választások alkalmával és a magyar lakcímnyilvántartás adatai szerint Európai Unió területén kívüli lakóhellyel rendelkezik, akkor nincs teendője, automatikusan felkerül a levélben szavazók névjegyzékére, a korábbi kérelmében megadott adatokkal.


4. Az Európai Unió tagállamának Magyarországon élő, érvényes magyarországi lakcímmel rendelkező állampolgára

A 2019. évi EP választáson csak abban az esetben szerepelhet választójogosultként a magyar névjegyzéken, ha a lakcíme szerinti helyi választási irodától kérelmezi a névjegyzékbe vételét. Kérelmének legkésőbb a szavazást megelőző 16. napig (2019. május 10. napjáig) be kell érkeznie.

Amennyiben korábban már kérte névjegyzékbe vételét EP választásra, akkor nincs teendője.

Az Unió tagállamának állampolgára csak egy országban adhatja le a szavazatát. Kérelme alapján a magyarországi választáson induló listák valamelyikére szavazhat, ezzel egyidejűleg az állampolgársága szerinti EU-tagállamban törlik a választói névjegyzékből.Hány képviselőt küld Magyarország az Európai Parlamentbe?

  • Magyarországról 21 képviselő jut mandátumhoz az Európai Parlamentben. A mandátumuk 5 évre, 2024-ig szól.Regisztrációs-, névjegyzékbe vételi kérelmét leadhatja a www.valasztas.hu weboldalon.