Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 2. szombat, Lujza

Tájékoztató a reklámcélú közterület-használatokról

           

TÁJÉKOZTATÓ

a reklámcélú közterület-használatokrólÖnkormányzatunk a közterületek reklámcélú hasznosítását 2020. december 1. napjától saját hatáskörben végzi. Amennyiben korábbi engedélyük lejárt vagy új helyszínen kívánnak reklámcélú tevékenységet végezni, az alábbi tájékoztatást adjuk.

  • Új hirdetőberendezések elhelyezése* esetén településképi bejelentési eljárást szükséges lefolytatni, mely a Polgármesteri Hivatal Főépítészi Igazgatóságánál kezdeményezhető. Elérhetőségükről ezen az oldalon tájékozódhat: https://kozigazgatas.ujbuda.hu/foepitesz-telepulesrendezesi-es-telepules...
  • Közterület használati kérelem a településképi bejelentési eljárás lefolytatása után, a hozzájárulás birtokában nyújtható be (a határozatot a kérelemhez mellékelni kell).
  • Reklámeszköz elhelyezéséhez a weboldalunkon található Kérelemnyomtatvány kitöltése szükséges, amely (az előírt mellékletekkel ellátva) nyújtható be.
  • Megállító tábla és szórólaposztás esetén településképi bejelentési eljárás lefolytatása nem szükséges, az engedélyezési eljáráshoz a kérelem nyomtatvány kitöltése szükséges. Szórólaposztás esetén továbbá meg kell adni a reklámtevékenység pontos leírását (a résztvevők számával) és az igénybevett terület helyszínrajzon történő jelölésével.
  • a reklámcélú közterület-használatokat legfeljebb 5 évre, digitális utcabútorok esetén pedig legfeljebb 10 évre áll módunkban engedélyezni.
  • A részletes információkat és a díjszabást a ujbuda.hu oldalon, a 42/2021. (XII.21.) XI.ÖK közterületek használatáról és rendjéről szóló rendeletben találják meg, továbbá a hirdetőberendezésekre vonatkozóan a településkép védelméről szóló törvény reklámok közzétételével kapcsolatos rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló 104/2017. (IV. 28.) Korm. rendelet iránymutatásait is figyelembe kell venni.
  • * Tájékoztatjuk, hogy az érvényes szabályozások értelmében közterületen új reklámeszköz - kevés kivételtől eltekintve - csak utcabútoron (utasváró, kioszk, közművelődési hirdetőoszlop és információs vagy más célú berendezés) helyezhető el, ezért javasoljuk az eljárás megkezdése előtt tájékozódjon a lehetőségekről. Ez a tájékoztatás nem teljes körű; a mindenkor érvényes szabályozásokat kell figyelembe venni!


További kérdéseiket a Városüzemeltetési Osztályon, a varosuzo@ujbuda.hu e-mail címen, illetve a +36 70 797 4592 mobil telefonszámon tehetik fel.