Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 16. kedd, Valter

Hasznos tanácsok a vadak által belterületen okozott károk megelőzéséhez

A vadfajok településen történő megjelenése számos esetben okoz problémát a lakosság számára. Egyrészt köszönhető mindez annak, hogy a vadászható vadfajok természetes élőhelye csökken, azok folyamatos és sokszor visszafordíthatatlan átalakuláson mennek keresztül (urbanizáció). Másrészt pedig bizonyos fajok, mint pl. a vaddisznó vagy a róka rendkívül jó alkalmazkodóképességgel rendelkeznek és egyre újabb területeken jelennek meg. Emiatt tűnhet a lakosság számára úgy, hogy a vadállomány létszáma jelentősen megnövekedett.

Napjainkban a legnagyobb gondot még mindig az élőhelyként szolgáló, elhanyagolt ingatlanok jelentik. A települések belterületén, kertvárosokban, zártkertekben is számos gyomos, bozótos, szinte teljesen visszaerdősült terület található, ahol a vad jó alkalmazkodóképességének köszönhetően megfelelő életteret, táplálkozó-, szaporodó- és búvóhelyet talál magának. Ez azt is jelenti, hogy a vad számára kedvező környezet jelentősen megnöveli az ott megtelepedett vad túlélési esélyeit és szaporodási lehetőségeit.

A vad által belterületen okozott károk megelőzése és a meglévő probléma kezelése a helyi lakosság, valamint a vadászatra jogosult bevonása és tevőleges magatartása nélkül nem orvosolható. Ezért fontos felhívni a lakosság figyelmét is arra, hogy az élelmiszermaradványokat ne tegyék elérhetővé, az állatok véletlen vagy szándékos etetését teljes mértékben mellőzzék.

A probléma kezelésére elengedhetetlen tehát a lakosság rendszeres tájékoztatása azokról az intézkedésekről, amelyekkel megszüntethetik a belterületen élő vadfajok számára vonzó körülményeket. A fentiekre figyelemmel az Agrárminisztérium Vadgazdálkodási Főosztálya összeállított egy Lakossági tájékoztatót, amely hasznos tanácsokat ad a vad által belterületen okozott károk megelőzésével kapcsolatban.

Egyúttal tájékoztatjuk a lakosságot, hogy a Kamaraerdei Diana Vadásztársaság részére Budapesti Rendőr-Főkapitányság 2022. augusztus 25. és 2023. február 21. közötti időszakra vonatkozóan a kárt okozó vad elejtésére engedélyt adott a Budapest XI. kerület, Egér út-Kőérberki út-Kisködmön utca által határolt beépítetlen területre.


LAKOSSÁGI TÁJÉKOZTATÓ FÜZET