Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 11. hétfő, Árpád

Eséllyel az esélyért

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében számtalan területen pályázhatnak Európai uniós forrásokra a magyar közigazgatási és civil szervezetek. Újbuda Önkormányzata ennek köszönhetően tavaly húszmillió forintot nyert Eséllyel az Esélyért elnevezésű drogmegelőző programjára, melynek záró konferenciájára a napokban került sor. A tapasztalatok azt mutatták, a csellengőket a fejtágítások mellett alternatív tevékenységekkel lehet a jó út felé terelni.

Az ÚMFT egyik szociális témájú pályázatán, a Társadalmi Megújulás Operatív Programon (TÁMOP) keresztül megvalósuló Eséllyel az esélyért projekt egy széleskörű összefogás eredményeként valósult meg. A hét szakmai partner együttműködésének hála a projektben az ifjúságvédelem legkülönbözőbb szegmensei képviselték magukat.

 

Így a résztvevők között szerepelt az Újbudai Pedagógiai Intézet, az Újbuda 11. Nonprofit Kft, az Újbudai Humán Szolgáltató Központ, a XI. kerület rendőrkapitánysága, az Újbudai Közterület-felügyelet, a Katolikus Karitász Rév Szolgálata, valamint gyermekjóléti és családsegítő szervezetek.

 

Az elsősorban képzésekre koncentráló program az eltévelyedő fiatalok hasznos időtöltésének megszervezését, a droggal már kapcsolatba lépett serdülők jó útra térítését tűzte ki célul. Az egy év elteltével a kezdeményezés partnerei egy záró konferencián összegezték az éves munkát, és annak eredményeit.

 

Ez a program természetesen nem egy évre szól, hiszen még az út elején vagyunk - jelentette ki a beszélgetés elején Fodor Vince alpolgármester, aki azt is sietett megjegyezni, a pályázati forrás nagy lehetőséget teremtett arra, hogy hatékonyan szólítsák meg a célt tévesztett fiatalokat. A politikus sikeres kezdetről beszélt, de hozzátette, azt mindig nehezebb lemérni, hányan nem kerülnek bele a bűnügyi, vagy egészségügyi statisztikákba.

 

A programban eddig több mint ötszáz gyerek vett részt valamilyen formában, ami annak is köszönhető, hogy a preventív előadások mellett nagy hangsúlyt fektettek az olyan aktív tevékenységi lehetőségekre, melyek lekötik a fiatalok figyelmét, szabadidejét. A tavaly beindított Hamzsa Klubban például éjszakai ping-pong, edzési lehetőség és kulturális programok várják a fiatalokat, de KRESZ tanfolyamon, és közbiztonsági őrjáraton is részt vehetnek az érdeklődők - számolt be a részletekről Márton Andrea, a Katolikus Karitász Rév Szolgálatának igazgatója.

 

A segélyszervezet vezetője elmondta, gyakran szó szerint az utcán szólították meg a tévelygő fiatalokat, akiknek a legkülönfélébb lehetőségek közül például szakmai, munkaerő piaci képzéseket, és szabadidős programokat ajánlottak. Az Eséllyel az Esélyért lényege a folyamatosságban rejlik. Ha nem folytatjuk ugyanilyen intenzitással a munkát, ezek a gyerekek visszaeshetnek oda, ahonnan indultak - figyelmeztetett a szakember.