Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 24. péntek, Iván

Ismét határozatképtelen volt a képviselő-testületi ülés - II. rész (MSZP-SZDSZ közös közlemény)

Wieszt Jánosnak az MSZP, és Lakos Imrének, az SZDSZ újbudai frakcióvezetőjének közös közleménye az április 29-i testületi ülésről:

"Minden kerületi pedagógus elveszíthet 63 000 forintot Újbudán amiatt, hogy az ellenzék bojkottálta az április 29-i testületi ülést. Az iskolák és óvodák sportkertjeinek fejlesztése is veszélybe került. A József Attila Gimnáziumról, és a Montágh Imre Általános Iskoláról is lemondana az ellenzék.

Színt vallott Újbudán a többségében fideszes képviselők alkotta ellenzék: Molnár Gyula, polgármester ellehetetlenítésére törekszenek és ennek során semmibe veszik a kerület lakosságának érdekeit. A gátlástalan politikai játszma következményei beláthatatlanok, és Újbuda jövője szempontjából értékvesztést, vagyonvesztést okoz. Újbuda azon kevés önkormányzat egyike, ahol 3 milliárd forintos pénztartalék felhasználásáról dönthettek volna a képviselők.

Az ellenzéki bojkott határozatképtelenné tette az ülést, és emiatt Újbuda lakói elveszíthetik ezt a rendkívül nagy összeget, amelyet a kerületi iskolák, óvodák fejlesztésére és a kerületi tanárok, pedagógusok támogatására fordíthatnánk.

Felszólítjuk az ellenzéki képviselőket, hogy teljesítsék a választóiktól kapott megbízatásukat, jelenjenek meg a testületi üléseken, és szavazzanak - akár nemmel is. A távollét, a nem szavazás a választók arculcsapása, a demokrácia semmibevétele.

A Fidesz - KDNP viselkedése - képviselői esküjükkel ellentétesen - egyértelművé tette, hogy a képviselőik számára a legkevésbé Újbuda, az itt élő emberek jóléte a fontos, politikai céljaik miatt több ezer pedagógusnak, és kerületi polgárnak okoznak mérhető anyagi kárt.

A zárszámadásról szóló rendelet késedelme súlyos következményeket von maga után
- 367 millió forinttól esnének el a kerületi intézmények, amely néhány esetben a fizetésképtelenséget jelentheti
- 63 000 forinttal rövidítené meg mind a 2500 kerületi pedagógust,
- Elmaradhat az iskolák és óvodák udvarainak felújítása, - erre a most elmaradt döntés fél milliárd forintot biztosítana idén.
- Elmaradhat a vadgesztenyefák idei permetezése, a muskátlik kihelyezése a villanyoszlopokra, valamint a parlagfű elleni kényszerkaszálások elrendelésére, mivel a Környezetvédelmi Alapot nem tudta 105 millió forintra emelni a testület.
- Bezárhat az Ezüstfenyő téri óvoda, ha elmarad a konyha és gazdasági rész kialakítása
- Nem tudja Újbuda felújítani a Teleki Blanka Általános Iskola tantermeit
- A Farkasréti Általános Iskolában elmaradhat a tető felújítása, és a fűtéskorszerűsítés

- 5500 fővel megnövelte volna a kerület a különböző szociális ellátásokhoz való hozzáférések körét a szociális rendelet módosításával. A rendeletmódosítással elkerülhető lett volna, hogy a lakástámogatási és szülési támogatások adókötelessé váljanak.

- A testület döntött volna a József Attila Gimnázium és a Montágh Imre Általános Iskola, Óvoda és Készségfejlesztő Speciális Szakiskola kerületi tulajdonban maradásáról, és a hosszú távú működtetés biztosításáról.

Reméljük, hogy a képviselők belátják, hogy vélt, vagy valós politikai érdeküket nem helyezhetik a választóik képviselete elé, és visszatérnek az érdemi testületi munkához."


Forrás: a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. 65. törvény:

Működőképes a testület, ha határozatokat tud hozni. Határozatképes a testület, ha a megválasztott képviselőknek több, mint a fele jelen van. A testület döntését egyszerű vagy minősített szótöbbséggel hozza. A javaslat elfogadásához a jelen lévő képviselők több, mint felének igen szavazata szükséges.

Minősített szótöbbségnél a képviselők több, mint felének egybehangzó szavazata kell. A képviselők akkor tudják ellehetetleníteni a testület működését, ha semmilyen gombot nem nyomnak, mert nem csak a döntéshez szükséges szavazatok hiányoznak, hanem ezzel az ülés határozatképtelenné is válik egyben.


Az alábbi linkeken olvashatja a Magyar Demokrata Fórum XI. Kerületi Szervezetének közleményét, illetve az ellenzéki képviselők által kiadott nyilatkozatot.

Újbuda MÉDIA (2008. 04. 29.)

 

Kapcsolódó cikkek:

Ismét határozatképtelen volt a képviselő-testületi ülés - I. rész (Az ellenzék közleménye) (2008. 04. 29.)

 

Ismét határozatképtelen volt a képviselő-testületi ülés - III. rész (Az MDF közleménye) (2008. 04. 29.)

 

LEGFRISSEBB
×