Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
szeptember 30. szerda, Jeromos

Molnár Gyula, Újbuda előző polgármestere 120 milliós vagyoni hátrányt okozott

Hűtlen kezelés ügyében nyomoz a főügyészség, mivel Újbuda Önkormányzatának legkevesebb 120 millió forintot kell kifizetnie Molnár Gyula, a kerület korábbi szocialista polgármesterének szerződéskötése miatt, amelyben 100 százalékos önkormányzati garanciát vállalt egy devizahitelből épülő magánberuházásra. Minderről Hoffmann Tamás polgármester számolt be csütörtöki rendkívüli sajtótájékoztatóján.

A jelentős részben a képviselő-testület felhatalmazása nélkül kötött megállapodás nyomán különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt nyomoz a Fővárosi Főügyészség - ismerteti az önkormányzat sajtóanyaga.

Az Újbudai Önkormányzat 2005-ben 15 éves bérleti szerződést kötött az Uniker-Coop Kft.-vel egy, az Önkormányzat tulajdonát képező Bártfai út és Tététnyi út sarkán (Bikás Park) található sportpályára és annak hasznosítására. A bérlő vállalta, hogy a területen 98 millió forint értékű beruházást hajt végre, amelyet 2006. december 31-ig megvalósít. A megállapodás szerint a bérleti jogviszony megszűnésével a területen létesített felépítmények az Önkormányzat tulajdonába kerülnek. Késedelmes teljesítés esetén a bérlő napi 50.000,- Ft kötbérfizetési kötelezettséget, továbbá a késedelem 30. napjától 20 millió forint meghiúsulási kötbér fizetését is vállalta.

A terület fejlesztése a bérlő pénzügyi nehézségei miatt elakadt, ennek ellenére az Önkormányzat jogos igényeit nem érvényesítette. Sőt, a szerződést 2007 februárjában több tekintetben módosította a súlyos késedelemben lévő beruházóval. A módosítások a beruházási értéket is érintették, az addig 98 millió forint értékű fejlesztési érték indoklás nélkül, csaknem a háromszorosára, közel 277 millió forintra emelkedett.

A módosításhoz a képviselő-testület – a Fidesz-KDNP képviselőinek tiltakozása ellenére – 102/2007/XI.ÖK.II.15. számú határozatával hozzájárult, és felhatalmazta az akkori polgármestert, Molnár Gyulát, hogy az önkormányzat, a bérlő-beruházó cég, valamint az ügyben fellépő hitelintézet között Együttműködési Szerződést írjon alá. A szerződés értelmében a bank 300 millió forint értékben jegyzett be keretbiztosítéki jelzálogjogot az Uniker-Coop Kft. tulajdonában álló felépítményre, amelyet Újbuda Önkormányzata a teherrel együtt köteles megvásárolni. Az ügylet jogszerűtlen, mert a 2007. február 15-ei testületi ülésen az előterjesztést megszavazó képviselők csupán 95 millió forint erejéig történő garanciavállalásról döntöttek. Ehelyett Molnár Gyula – túllépve a képviselőtársai által adott felhatalmazáson - 2007. április 2-án olyan szerződést kötött, amelyben az önkormányzat 100%-os garanciát nyújtott a pénzintézet számára a magánberuházó által felvett, és megemelt beruházási értékre szóló, svájci frank alapú hitel visszafizetésére.

A két ügylet közötti különbség, hogy míg kezességvállalás esetén az Újbudai Önkormányzat a beruházóval szemben érvényesíthette volna követeléseit, garanciavállalóként erre már semmilyen jogi lehetősége nem nyílt. Az ügyletben résztvevő pénzintézet 2012. február 14-én közokiratba foglalva felmondta a hitelszerződést, melyről értesítette az érintett Újbudai Önkormányzatot is, így garanciavállalását lehívta. A felmondást a pénzintézet azzal indokolta, hogy a beruházó a fizetési kötelezettségével 90 napos késedelembe esett.

Az ügyben az Újbudai Önkormányzat feljelentést tett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt. A feljelentés alapján a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el. Az Újbudai Önkormányzat az elmúlt másfél évben jelentős erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a pénzintézettel megállapodjon, és a 100 százalékos garanciavállalás helyett – amellyel minden jogot elveszthet az önkormányzat - megvásárolhassa a bank Uniker-Coop Kft.-vel szemben fennálló követelését.

A mai napon dr. Hoffmann Tamás polgármester Újbuda képviselő-testületének felhatalmazását kéri, hogy a pénzintézettel egy új, és az önkormányzat számára lényegesen kedvezőbb feltételekkel bíró szerződést megköthessen.

LEGFRISSEBB
×