Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. vasárnap, Emil, Csanád

Lendületet vesz a 60 plusz

Az Újbuda Önkormányzata által ősszel indított 60 plusz program a tél kezdetére máris újabb lendületet kapott. Az időskorúak életminőségének javítását célul kitűző program egy sikeresen elnyert Európai Uniós pályázati csomagnak köszönhetően egy öt ország részvételével zajló interregionális együttműködés keretében teljesedik ki. A kerület a hétszázezer euró támogatással jelentősen kiszélesítheti a programcsomag lehetőségeit.

A Polgármesteri Hivatal nagytermében azért gyűltek össze az önkormányzati dolgozók és a programban érintett felek, hogy egy prezentáció keretében megismerhessék a 60+ lehetőségeit és annak stratégiáit. Újbuda Önkormányzatának már régóta dédelgetett terve, hogy a munka világából kilépő időskorúak mindennapjait ne a beszűkült életlehetőségek, hanem a változatos, aktív és értelmes programok jellemezzék. A 60 éven felettiek életminőségének javítására már az ősz eleje óta is történtek lépések, így a különböző tanfolyamok indítása, vagy a 60+ kártya bevezetése terén is haladás mutatkozik.

Újbuda közben elindult egy interregionális együttműködésre kiírt Európai uniós pályázaton, és nyert. Sőt, az öt partnerország közül kerületünké lett a vezető szerep – tájékoztatott a prezentációt tartó Humánszolgálati Igazgatóság vezetője, Győrffyné Molnár Ilona. Az öt partnerország: Olaszország, Németország, Szlovénia, Lengyelország és Magyarország mindegyikében – folytatta az előadó - kutatásokat végeznek az érintett társadalmi csoport igényeiről, hiszen senki nem az íróasztal mögül akarja eldönteni, mi a jó az időseknek. Később minden ország kialakítja a saját stratégiáit, ezekről pedig az egyes partnerek
egyeztetéseket, véleménycseréket és ötletbörzéket tartanak a leendő nemzetközi találkozókon. A harmadik szakasz, a megvalósítás után az ellenőrzés és kiértékelés következik.

Ekkor egy öt országot átfogó értékelő tanulmány készül, amelyből leszűrhető, melyek voltak a program során igazán hatékony intézkedések, és mire érdemes a politikusoknak felhívni a figyelmét, amivel a jövőben a várostervezés, a szociális ellátás és a nyugdíjas életnívó terén fejlődést érhetnek el. A Humánszolgálati igazgató elmondta, az elnyert 2,5 millió euróból Újbuda hétszázezer euróból gazdálkodhat, ez az összeg pedig széles lehetőségeket biztosít a program sikeres kivitelezésében. A decemberben induló 38 hónapos pályázat 2012 közepén fejeződik be, addigra tehát már jó néhány hasznos tapasztalattal leszünk gazdagabbak.

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 11. 26.)