Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 24. péntek, Gábor, Karina

Eredményekkel fogjuk megszolgálni a bizalmat

Az önkormányzati választások eredményeként dr. Hoffmann Tamás a kerületet nyolc évig irányító Molnár Gyulával szemben tudott győzni. Az új vezetőt a választás másnapján az elkövetkező hetek feladatairól és jövőbeni terveiről kérdeztük.

Hogyan telt az első napja megválasztott polgármesterként?

Nagyon sűrű volt a programom. Reggel a Lánchíd Rádióban kezdtem, utána értekezletet tartottam, majd az ÚjbudaTVnek nyilatkoztam. Nagyon sok a teendő, nincs idő a tétlenségre. Szeretnénk minél hamarabb átvenni a kerület irányítását, megkezdeni a választási programban ígért ügyek kivizsgálását.

Hogyan értékeli a kerületi eredményeket? Mit szól ahhoz, hogy egy jól ismert, népszerű politikust tudott legyőzni?

A Fidesz-KDNP tavasszal elsöprő eredményt produkált, ezt a lendületet tudtuk most, ősszel is továbberősíteni. A Fidesz és a saját magam sikerét is annak tudom be, hogy az emberek be akarták teljesíteni a megkezdett változásokat. Egy, a vártnál kevésbé szoros, de azért izgalmas választást tudhatunk magunk mögött, a 17 egyéni választókerületből 16-ot megnyertünk, az MSZP-s nagyágyúnak tartott Molnár Gyulát pedig több mint 7 százalékkal legyőztük. Ezúton is köszönöm a választópolgároknak, hogy mellettem, mellettünk döntöttek.

Hamarosan belekezd a hivatali munkába. Melyek lesznek az első lépései?

Elsőként az átadás-átvételre kerül sor, csak ezután tudjuk meg pontosan, milyen szerződések, kötelezettségek, feladatok várnak ránk. Megvizsgáljuk a gazdálkodási, pénzügyi kötelezettségeinket abból a szempontból is, hogy hogyan tudjuk hatékonyabban teljesíteni azokat. Csak ezután lehet a konkrét, rövid és hosszú távú programjainkat pontosítani és beütemezni. Természetesen a vizsgálatok alatt szerzett tapasztalatainkat megosztjuk Újbuda lakosságával. Most a következő hetekben megválasztjuk a tisztségviselőket, megalakítjuk a bizottságokat, hogy az érdemi munka zökkenőmentesen, a maga medrében tovább folytatódjék.

Ön szerint mi fog mostantól markánsan megváltozni a kerület életében, a testület munkájában?

Azért indult annak idején a Nemzeti Konzultáció, és azért tartottunk számos fórumot itt, a kerületben is, hogy megpróbáljunk minél többet megtudni a helyben élők igényeiről. A jövőben a közösségekkel szoros együttműködésben, rendszeres találkozókkal szeretnénk végrehajtani a változásokat, hogy senki ne érezze úgy, hogy rosszul járt, vagy hogy a feje fölött döntöttek.

Hogyan látja a működő önkormányzati programok jövőjét? Folytatják őket?

A kampányban is elmondtuk, hogy azok a kezdeményezések, amelyek szerintünk is hasznosak és Újbuda polgárainak javát szolgálják, folytatódnak. Meg kell azonban vizsgálnunk olyan futó ügyeket is, mint a kulturális városközpont vagy az oktatási intézmények jövője, melyek kapcsán az utolsó testületi ülésen is születtek döntések. A kívánatos módosításokat pedig el kell végeznünk. Ez nem azt jelenti, hogy nem értenénk egyet azzal, hogy Újbuda szíve - a Bartók Béla útról indulva ne lehetne a kultúra központja. Azonban át kell gondolnunk, ez hogyan tud célszerűen, a lakosság egyetértésével megvalósulni. Persze a kerület kulturális élete ennél sokkal szerteágazóbb, erről még sokat fogunk beszélni és egyeztetni.

Terveink között szerepel egy kulturális rendezvényközpont létrehozása is, amely helyet adhatna egy évente megrendezendő zenei fesztiválnak, és idővel talán még országos program is lehetne. Persze a kultúrához és a kulturáltsághoz az is hozzátartozik, hogy olyan vendéglátói normarendszert dolgozzunk ki a kerületben működő szórakozóhelyek, éttermek és szállásadók közreműködésével, amely a vendégek szórakozása, kikapcsolódása mellett biztosítja a környékben lakók nyugalmát is. A kultúra szerves része az oktatás, amely minden vezetés figyelmének középpontjában áll.

Az oktatáson belül miben kell változtatnia Újbudának?

Tudom, hogy a kerületben évek óta zajlik egy programozott felméréssorozat, amelynek lényege, hogy látható és elemezhető legyen, hogy az új kor kihívásainak miként kell megfelelnie a pedagógusoknak, a gyerekeknek és a szülőknek. A ma elsős kisgyerektől közel sem azt a tudásszintet várja el a társadalom, mint attól, aki 20 évvel ezelőtt tanult írni-olvasni. Más szerkezetű és szintű a tudás ma, mint korábban volt. A vizsgálatból kiderül az is, hogy a pedagógusnak hogyan kell alkalmazkodnia mindehhez, hogyan tudja befogadni és megismerni a munkához szükséges új eszközöket. De meg kell értenünk azt is, hogy a szülő milyen elvárásokat fogalmaz meg az oktatás-nevelés folyamatában, mit szeretne az iskolától, és mi az, amit az iskola várhat el tőle. Mindezekből pedig meg kell tudnunk állapítani, milyen feltételeket kell biztosítania az intézményeket fenntartónak, legyen az önkormányzat vagy alapítvány.

Az oktatás-nevelés folyamata azonban csak biztonságos és korszerű épületekben képzelhető el. Ezért is fogalmaztam úgy a polgármesteri programomban, hogy fel kell mérni az összes iskola műszaki állapotát, hogy a valós szükségszerűség határozza meg a felújítások sorrendjét. Ami pedig a jelenlegi szakmai munkát illeti, tudom, nagyon sok, nagyon jó pedagógusa van a kerületnek, akiknek most meg kell ismernünk az elképzeléseiket , és meg kell tudnunk, hogy tőlünk, az önkormányzattól milyen segítségre volna szükségük.

De azt is tudom, hogy több ovi és bölcsi - mint például Gazdagréten a Napsugár Bölcsőde - meghirdette saját zöld programját. A Napsugár pályázott például szelektív hulladékgyűjtőre, használtelem-gyűjtésre, és nemrég ötven tuját ültettek el a szülőkkel, gyerekekkel közösen. A mellettük lévő Pitypang óvoda pedig büszkén használja és tartalommal tölti meg a Zöld Óvoda nevet. A környezettudatosságra nevelésben is, mint minden előremutató programban, támogatni fogjuk a pedagógusokat a bölcsitől az iskoláig.

Ha már szóba került a környezetvédelem, Újbuda Zöldprogramja az elmúlt időszakban azt erősítette, hogy sokkal tudatosabban kell néznünk természetes és épített környezetünkre, és akár életmód-változtatással is, de óvnunk kell lakóhelyünket. Milyen új elemeket kíván behozni ebben a témakörben?

Az elmúlt évtizedekben három városligetnyi zöld terület tűnt el Budapestről. Létre akarjuk hozni Újbudán a zöld felületi katasztert, megálmodtuk és dolgozni is fogunk azért, hogy megvalósuljon Kamaraerdőn, illetve Rupp-hegyen a tanösvény, és az a hosszú távú elképzelésünk, hogy egyszer jöjjön létre egy akkreditált erdei iskola is. Támogatni fogjuk a panellakásokban az ÖKO Plusz program megvalósítását. A társasházaknak önálló pályázati alapot hozunk létre a megújuló energiák hasznosítására. Sok, korábbi jó kezdeményezést folytatni fogunk ezen a területen is, de új szempontokat is érvényesíteni szeretnénk. A környezetvédelem része a lehetséges természeti csapásokra való felkészülés is.

Az árvízkárokat is okozó Hosszúréti-patak május utolsó napjaiban ismét kilépett a medréből, a hatalmas lezúduló víztömeget pedig sem a budaörsi víztározó, sem a Kőérberek-Tóváros területén épült halastó nem tudta feltartóztatni. Az áradás Budaörsön és Budafokon okozta a legnagyobb károkat, de nem sokkal később Újbudát is elérte, itt azonban a víz szerencsére mindössze a 41-es villamos sínpárját mosta alá Kamaraerdő környékén. Szabolcs Attila, Budafok-Tétény polgármestere akkor megbeszélést hívott össze, hogy a jövőben elejét vehessük az ehhez hasonló katasztrófáknak. Az az igazság, hogy az ár elvezetésében a legközelebb eső XI. kerületi Tóváros eredetileg víztározónak is tervezett halastava segíthetett volna, de annak kiépítése teljesen alkalmatlan erre a funkcióra.

A Kolontáron és környékén zajló tragédia még inkább ráirányítja a figyelmet az ilyen típusú veszélyekre, és bár nálunk szerencsére nincs vörösiszap, a víz önmagában is hatalmas károkat tud okozni. Nyilván nem lehet minden témakörre kitérni egy ilyen interjúban, és valószínűleg lesz még alkalom tájékozódni az elképzeléseiről.

Mégis mi az, amit azonnal indítványoz?

Az egyik legfontosabb dolognak az átláthatóságot, az áttekinthetőséget tartom az önkormányzat működése, gazdálkodása és a városban megvalósítandó valamennyi terv tekintetében. Ezért, ahogy korábban mondtam, a Nemzeti Konzultációhoz hasonlóan a lakossággal folyamatos párbeszédet és szélesebb körű tájékoztatást tervezek. Már október végén szeretnék tartani online fogadóórát a hagyományoknak megfelően a www.ujbuda.hu honlapon.

Ami pedig a sürgős feladatot illeti: azonnali tárgyalásokat kezdeményezünk az új főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal és munkatársaival a 4-es metró Újbudát érintő földfelszíni építkezéseinek mielőbbi befejezéséről, közterületeink visszaadásáról. Azt is szeretnénk elérni, hogy a 4-es metró menjen ki a budaörsi virágpiacig. Összességében pedig valamennyi elvégzendő feladattal, a következő évek munkájával szeretném bizonyítani azt, hogy megérdemeltem Újbuda lakóitól a bizalmat.