Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 22. csütörtök, Gerzson

Emelkedő bírságok, változó jogszabályok

A 2014-es év változásokkal indul a jogszabályok tekintetében is. Újbuda jegyzője arról tájékoztatott, idén módosulnak a közösségi együttélés szabályai, illetve annak büntetési tételei, a társasházak törvényi szabályozása pedig a kerület hatáskörébe kerül.

A hatósági feladatok tavaly átkerültek a kormányhivatalokhoz, az önkormányzatnál megmaradt tételekre pedig a kerület egységes rendeletet alkotott, amelyben a tiltott tevékenységeket szabályozták. - A rendelet most azért módosították, mert a kormányzat központilag megemelte a bírságok maximális mértékét - tájékoztatott Horti István, Újbuda jegyzője. Azon tiltott tevékenységek esetében, melyekre korábban legfeljebb 150 ezer forint bírságot lehetett kiszabni, a jogalkotó megkülönböztet természetes és jogi személyt. Természetes személy estén mostantól 200 ezer forintig bírságolhat az önkormányzat, jogi személyiséget pedig 2 millió forintig.

Az önkormányzat azonban nem kíván élni a törvény-adta maximum lehetőségével, ezért jogi személyiség esetén 500 ezer forintban állapítja meg a bírság összeghatárát. Ilyen jellegű büntetések kiszabhatók például zöld felületen való parkolásért, az üzletek 22 óra utáni engedély nélküli alkohol árusításáért, üzemzavar elhárításának elmulasztásáért, galambok etetéséért, az előírást megsértő kutyasétáltatásért, vagy rollerek, gördeszkák szabálytalan használatáért. De az önkormányzat nagyobb bírságot szabhat ki akkor is, ha valaki közterületen fogyaszt alkoholt.

A társasházak szabályozásában bekövetkező legjelentősebb változás, hogy a jogalkotó jegyzői hatáskör alá helyezte a társasházak törvényességi felügyeletét. Ezt a feladatot hosszú ideig az ügyész látta el, de ez kikerült a törvényből, melynek következtében két évig nem felügyelte senki a társasházak működését. Február elsejétől azonban a kerület több ezer társasháza esetében a jegyző vizsgálja majd az alapító okiratok jogszerűségét, és a házak törvényes működését.

LEGFRISSEBB
×