Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 4. hétfő, Kázmér

Közterületi Képfelvevő Megfigyelési Csoport

 

 

Képfelvevő helyszínek

XI. kerület, Újbuda közigazgatási területén 2002. óta találhatóak közterületen elhelyezett képfelvevő eszközök, kifejezetten térfelügyeleti megfigyelési céllal, a köznyelven elterjedt ún. ’térfigyelő kamerák’. A képfelvevő eszközök kihelyezésének célja volt kezdetekben az Újbuda közterület-felügyelet (továbbiakban: Felügyelet) tevékenységének és a BRFK XI. kerületi Rendőrkapitánysága (a továbbiakban: Rendőrkapitányság) bűnüldöző tevékenységének segítése, a két szervezet közötti együttműködés erősítése, a lakosság és a városba látogatók szubjektív biztonságérzetének növelése, a jogsértések visszaszorítása. Ennek a célnak az elősegítéséhez 16 képfelvevő eszköz kihelyezésével járult hozzá az Újbudai Önkormányzat kezdetben Őrmező és Gazdagrét városrészekben. A megfigyelési központ a Rendőrkapitányságon kijelölt helyiségben volt. Rövid időn belül bebizonyosodott a térfigyelő rendszer hatékonysága, annak alkalmazása nagyban elősegítette a rendvédelmi, rendészeti szakma munkatársainak eredményességét, megerősítésre került annak szükségessége.

Rendőr megfigyelés  

Újbuda Önkormányzata a továbbiakban is aktívan támogatta a kerületi rendszer kialakítását, ezért annak folyamatos bővítése fontos része a helyi közbiztonsági programnak. 2013. évben létrehozták Újbuda Közterület-felügyelet épületében működő második térfigyelő központot, akkor 7 db képfelvevő eszközzel. A kerület frekventált helyszíneinek bevonásával ez a szám folyamatosan bővült, továbbá a lakossági jelzések, a közérdekű bejelentések valamint a rendőrség és a közterület-felügyelet gyakorlati tapasztalatai alapján újabb és újabb helyszíneken alakítottak ki közterületi képfelvevő által megfigyelt területeket.

Felügyeleti központ  

A közterület-felügyelet számára a képzett, gyakorlott személyi állomány mindig is nagyon fontos volt, azonban a XI. kerület területének kiterjedtségére figyelemmel el kellett ismerni, hogy a teljes területen történő állandó ellenőrzésre nagy erőigény szükséges a megfelelő bűnmegelőzési, szankcionálási feladat ellátásához. A térfigyelő rendszer területi kiterjesztésének fejlődése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a korábban nehézkesebben elérhető, enyhébb ellenőrzési szinten lévő területek - ugyan távoli elérésű, de - folyamatos megfigyeléssel az ellenőrzött területek alá vonhatóvá váltak. Jellemzően azokra a területekre kerültek képfelvevők, ahol a tettenérést meghiúsította a személyes megjelenés (jellegesített jármű, egyenruha), elrettentő hatással bírt, de a kihelyezett képfelvevő által rögzített képek bizonyítékot szolgáltatva más irányú intézkedéseket tettek lehetővé.

Engedély nélküli közterület-használat Köztisztasági szabályok megsértése

Újbuda Közterület-felügyelet által működtetett képfelvevők száma folyamatosan növekszik, melyeket a központi helyiségben folyamatosan rögzít a központi szerver. A rögzített felvételek automatikusan törlődnek a rögzítéstől számított 30 napot követően.

Napelemes - hangszórós kamera Közmű oszlopra szerelt kamera

A XI. kerület, Újbuda területén működő képfelvevők technikai paramétereiről elmondható, hogy azok mozgathatóak, állíthatóak valamint fix területet megfigyelők. A mozgatható eszközök olyanok, hogy a környezetét - 360 fokban elforgatva - képes mutatni, illetve a területen közelítésre is képesek, így a látótávolságuk az eredetihez képest tovább növelhető. Ezek az eszközök szoftveresen programozhatóak is, ami azt jelenti, hogy bizonyos területet őrjárat módban megfigyelve automatikusan mozogva pásztáznak. A fix megnevezésű képfelvevő előre beállított, adott területet figyelnek, forgatásukra a központi térfigyelő helyiségből nincs lehetőség. Technikailag adott egy képfelvevő eszköz tulajdonsága, azonban nagyban befolyásolják a teljesítményét az időjárási és fényviszonyok. A régebbi képfelvevők képfelbontása alacsonyabb lehet, a magasabb helyszíneken, alacsonyabb térerővel bíró területeken az adattovábbítás további nehézségeket okozhat, valamint a speciális, napelemes működtetésű eszközök készenléti, működési idejüket nagyban befolyásolja a napsütéses órák száma, ami évszakonként különböző. A közelmúltban bevezetésre kerültek alternatív energiaforrással üzemelő eszközök is, amelyek a hozzájuk csatlakoztatott napelemek segítségével környezetbarát energiavételezési lehetőséget biztosítanak.

XI. kerület, Újbuda területén elhelyezett közterületi képfelvevő eszközök működését kihelyezett tájékoztató táblák jelzik. A tájékoztatón olvasható az adatkezelő megnevezése, elérhetősége, amelyen a készített képfelvételre vonatkozóan információt tudnak szolgáltatni.

Tájékoztató tábla

Magyarországon az elmúlt években tapasztalt technikai fejlődésnek és az egyéni szükségletek bővülési tendenciájának köszönhetően több egyéb szervezet illetve magánszemély alkalmaz képfelvevő eszközöket megfigyelési céllal. Újbuda közterületein jellemzően a nagyobb közlekedési csomópont felszíni területein felhelyezésre kerültek forgalomfigyelő közútkezelői eszközök (Budapest Közút), sebesség és forgalmi rendszám megállapítására alkalmas eszközök (Rendőrség) amelyek nem Újbuda Önkormányzatához, Újbuda Közterület-felügyeletéhez tartoznak, továbbá a kerület közigazgatási határán belül lévő gyalogos aluljárók területén elhelyezett képfelvevő eszközök esetében a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság az illetékes szervezet. Ezeknek az eszközöknek a működése során készített képfelvételekre vonatkozóan felmerült igények teljesítését közvetlen a tulajdonos, üzemeltetőnek címzett beadványban van lehetőségük benyújtani.

Adatkezelési Tájékoztató Gyakori kérdések Jogszabályok

Képfelvevő helyszínek

XI. kerület, Újbuda Közigazgatási területén közterületi képfelvevő megfigyelési rendszer (ún. térfigyelő kamerarendszer) üzemel.