Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 11. hétfő, Árpád

Újbudai Humán Szolgáltató Központ

"Újbudai Humán Szolgáltató Központ" kategória fejléc (tid: 2017)

 

A XI. kerületben az Újbudai Humán Szolgáltató Központ 2000-től integrált szervezeti formában látja el a családsegítést illetve a gyermekjóléti szolgáltatást, mint a helyi önkormányzatok számára kötelezően előírt alapellátáshoz tartozó közszolgáltatást.

 

 

A XI. kerületben az Újbudai Humán Szolgáltató Központ 2000-től integrált szervezeti formában látja el a családsegítést illetve a gyermekjóléti szolgáltatást, mint a helyi önkormányzatok számára kötelezően előírt alapellátáshoz tartozó közszolgáltatást.

 

Az intézmény működési területe Budapest XI. kerület, Újbuda közigazgatási területe. Illetékességi körébe az Újbudán bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkező, és e címen életvitelszerűen tartózkodó személyek tartoznak. A kerületben dolgozó, valamint hajléktalan személyek azonban kérhetnek információs szolgáltatást, hivatalos ügyeik intézéséhez, problémáik megoldásához. Az Újbudai Humán Szolgáltató Központ nyitvatartási rendje – munkanapokon reggel 8 órától este 18 óráig – lehetővé teszi a normál hivatali nyitvatartási időn túli ügyintézést is, rugalmasan alkalmazkodva ezáltal a rászorulók egyéni élethelyzetéhez, egészségi állapotához, korához.

 

Az Újbudai Humán Szolgáltató Központ tevékenysége során az alábbi feladatköröket látja el:

  • családsegítés

  • gyermekjóléti szolgáltatás

  

E szolgáltatásokat a gondozás, szolgáltatás, szervezés hármas egységében a helyi szükségletek feltárása alapján valósítja meg.  A családsegítést és a gyermekjóléti szolgáltatást, mint alapfeladatokat két önálló szakcsoportban működtetve végzi. A Családsegítő Szolgálat és a Gyermekjóléti Központ   szakmai feladatait önállóan végzi, de a tevékenységek összehangolásával, különös figyelmet fordítva a koordinációra és a napi munkakapcsolat  fenntartására.

 

A két szakcsoport egy telephelyen működik, a 1117 Budapest, Bogdánfy u.7/d. szám alatt, a  kerület forgalmas, tömegközlekedéssel jól megközelíthető helyén. Az épület 2005-ben  lett felújítva. A felső szinten a Gyermekjóléti Központ, az alsó szinten a Családsegítő Szolgálat található.

 

A családsegítés és a gyermekjóléti szolgáltatás alapellátás, mindkettőnél a klasszikus szociális munka módszertana a feladatellátás alapja, középpontban a családgondozással.

 

CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLAT

A családsegítés a szociális vagy mentálhigiénés problémák, illetve egyéb krízishelyzet miatt segítségre szoruló személyek, családok számára az ilyen helyzethez vezető okok megelőzésére, a krízishelyzet megszüntetésére, valamint az életvezetési képesség megőrzése céljából nyújtott szolgáltatás.

Megajándékozták a hátrányos helyzetű gyermekeket

Nehéz sorsú gyerekeket és családokat ajándékozott meg a Gyermekekért XI. Alapítvány, amely szokásos karácsonyi adománygyűjtésének köszönhetően játékokkal, ruhával és számítástechnikai eszközökkel látta el a rászoruló kisgyermekes családokat.

Eséllyel az esélyért

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) keretében számtalan területen pályázhatnak Európai uniós forrásokra a magyar közigazgatási és civil szervezetek. Újbuda Önkormányzata ennek köszönhetően tavaly húszmillió forintot nyert Eséllyel az Esélyért elnevezésű drogmegelőző programjára, melynek záró konferenciájára a napokban került sor. A tapasztalatok azt mutatták, a csellengőket a fejtágítások mellett alternatív tevékenységekkel lehet a jó út felé terelni.