Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 27. szombat, Zita

Fővárosi szmogriadóról

Budapest Főváros Közgyűlésének 50/2009. (IX.5.) önkormányzati rendelete Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII.10.) Főv.Kgy. rendelet módosításáról

A szmogriadó fokozatát és az adott fokozathoz szmogrendeletben meghatározott intézkedéseket a főpolgármester rendeli el és szünteti meg.

  

1. A szmogriadó fokozatai a következők:
a) tájékoztatási fokozat, amelyben a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a lakosság különösen érzékeny (gyermek, idoskorú, beteg) csoportjaira, elrendelésével együtt azonnali és megfelelő tájékoztatást kell adni;

b) riasztási fokozat, amelyben a légszennyezettségi szint rövid idejű hatása veszélyt jelent a teljes lakosságra, elrendelésével együtt azonnali korlátozó intézkedéseket kell elrendelni.

A főpolgármester e rendelet szerinti intézkedéseit sajtóközlemény útján adja ki, továbbá a Fővárosi Önkormányzat honlapján folyamatosan gondoskodik a budapesti légszennyezettséggel kapcsolatos aktuális tájékoztatásról.

2. Szmoghelyzet kialakulásának megelőzése és előzetes intézkedések:

A megelőzés és a szennyezettség csökkentése érdekében a Főpolgármester a gépkocsi forgalmat különböző módokon korlátozhatja.

A korlátozások alól mentesül:

a) a meghatározott terület lakosainak gépjárműforgalma, ha a lakóhelyet vagy tartózkodási helyet hatósági igazolvánnyal (lakcímkártyával) igazolják.
b) a BKV Zrt. autóbuszainak és belszolgálati járműveinek forgalma.
c) az FKF Zrt. kommunális szemétszállításra, locsolásra és úttisztításra szolgáló jármuvei.
d) az orvosi, illetve orvosi ügyeleti gépjárművek.
e) kommunális feladatukat végző, külön jogszabályban meghatározott járművek (mentoszolgálat, vérszállítás, halottszállítás, vízszállítás, kéményseprői szolgáltatás, valamint a villamos-, távhő-, gázenergia-, melegvíz-, ívóvíz-, szennyvíz- hálózatok, távközlési szolgáltatás, közműjellegű vezetékrendszerek hibabemérésére és hibaelhárítására alkalmazott járművek).
f) pénzfeldolgozószolgáltatás és egyetemes postai szolgáltatás végzésére szolgáló járművek.
g) az élelmiszerszállító járművek célforgalma.