Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 15. hétfő, Teréz

Újbudai összefogás egy beteg kisfiúért

A közösségi összefogás kiemelkedő példája valósul meg a XI. kerületben, ahol egy daganatos kisfiú, a nyolc és fél éves Gézu gyógyulásáért fogtak össze osztálytársak, iskolatársak, civil szervezetek, fiatalok, zenészek és az Újbudai Önkormányzat.

A kisfiú megsegítésére április 6-án tartanak jótékonysági koncertet a Fonóban, Az esemény fővédnöke Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere, aki e rendezvény kapcsán gitárt is ragad, és beszáll basszusgitározni a Nemadomfel Együttes Soha nem adjuk fel című számába is.

Menasági Géza (Gézu) tavaly augusztusban került kórházba, ahol a vizsgálatok során, többszörösen szétszóródott, valamennyi főbb csontot érintő rosszindulatú daganatot állapítottak meg nála. A diagnózis szerint Gézu egy nagyon ritka, ám annál agresszívabb daganatos betegségben szenved, annak is a végső stádiumában. A kemoterápiás kezelését szeptemberben kezdték el, a műtét és a sugárterápiás kezelés az ő esetében nem lehetséges, hiszen túl sok csont érintett. Gézut édesanyja egyedül neveli, aki a kisfia betegsége miatt nem tud dolgozni, hiszen a lehető legtöbb idejét kisfiával tölti a kórházban. A különböző terápiás módszerek kipróbálása érdekében azonban kiadásaik folyamatos nőnek.

Gézu egy különleges biológiai terápiás módszerű kezelésen is részt vesz, amely egy magyar fejlesztőcsapat nevéhez fűződik, és amely szerint minden daganatban megállapítható, hogy a százféle, erre hajlamos gén közül melyik hibásodott meg. A daganatszövetekben kimutathatnak olyan elváltozásokat, amelyek összefüggésbe hozhatók a beteg daganatának kialakulási okával, és azzal, hogy az adott daganat milyen célzott terápiára lenne érzékeny. A hagyományos gyógyszerek az osztódó sejtekre (mindre) hatnak, az alapvető életfunkcióhoz nélkülözhetetlen molekulákat támadják, ezért általánosabb a hatásuk, sok mellékhatással. Az új gyógyszerek viszont a kóros daganatnövekedésért felelősek, a meghibásodott fehérjéket támadják. Ez a kezelési stratégia sokkal specifikusabb hatást vált ki, sokkal kevesebb mellékhatással. Cél tehát, hogy Gézu esetében is megtalálják a hibás géneket egy magán diagnosztikai cég segítségével. Jelenleg Gézu olyan génjeit vizsgálják, amelyekre létezik új gyógyszer valahol a világon (törzskönyvezett vagy klinikai kísérlet alatt álló szer).

Magyarországon nincs olyan klinikai kísérlet, ami ebben a daganatfajtában segítene. A következő feladat tehát a külföldi klinikai kísérletben való részvétel és a finanszírozás megszervezése. Ehhez azonban pénzre van szükség.

Gézu az Ádám Jenő Általános Iskola 2. b osztályos tanulója, akinek segítéséért nemcsak osztálytársai, hanem tanárai, a szülői munkaközösség, sőt az egész iskola összefogott. A különleges erejű kezdeményezés igazi közösségi összefogássá vált, hiszen az ügy mellé állt többek között Újbuda Önkormányzata, a Nem Adom Fel Alapítvány és még számos civil szervezet.

"Úgy véljük, hogy az az üzenet, miszerint mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen, most ismét utat tör magának, hiszen egy egész kerület mozdult meg Gézu életének, sorsának jobbá tételéért" - mondta el Papp Szabolcs a Nem Adom Fel Alapítvány szóvivője. "Úgy éreztük, hogy feladatunk egy olyan ügyben segíteni, melyben a „nemadomfel életérzésnek” különösen nagy szerepe van" - tette hozzá a szóvivő.

Az iskola közössége, diákok, szülők, tanárok és a Nem Adom Fel Alapítvány közösen 2013. április 6-án 14 órától egy jótékonysági koncertet szervez Gézu javára, melynek célja, hogy támogassa a kisfiú kiegészítő terápiájának költségeit, és javítsa gyógyulásának esélyeit. A jótékonysági koncert fővédnökségét Hoffmann Tamás, Újbuda polgármestere vállalata el, aki e rendezvény kapcsán gitárt is ragad, és beszáll basszusgitározni a Nemadomfel Együttes Soha nem adjuk fel című számába is. "Polgármesterként és magánemberként is úgy érzem,. Gézu esete szimbolikus erővel bír. Közösségi megmozdulást eredményezett, összehozta azokat, akik hasonlóan gondolkodnak, és úgy látják: nem tétlenkedhetünk. Ezért kérek én is mindenkit, hogy vegyen részt a jótékonysági eseményen vagy az adományozásban, adjon esélyt az életben maradásra." - mondta Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere.

A rendezvényen a Nemadomfel Együttes mellett fellépnek Gézu osztálytársai, iskolatársai, Bársony Bálint, Somló Tamás, Vastag Tamás, Tóth Vera, Szabó Mariann és Győrvári Leslie. A helyszínt a Fonó Budai Zeneház biztosítja támogatásként a koncertre. "Ez a közös összefogás Újbudán olyan precedenst teremthetne, amely máskor, más iskolák beteg, vagy bajban lévő tanulói számára is fontos lehet, s a gyerekek is megtanulhatják ezen keresztül az összefogás, a közös felelősségvállalás erejét és fontosságát" - mondta el Kovács Judit, Gézu osztályfőnöke, a kezdeményezés egyik elindítója.

Az iskola és az alapítvány kéri a média segítségét abban, hogy adjanak hírt e páratlan összefogásról és a hozzá kapcsolódó eseményről, s beharangozó anyagaikkal segítsék e jótékony célú kezdeményezés megvalósulásának sikerét.

A számlaszám, amelyre a Gézunak szánt adományokat gyűjtjük: Nem Adom Fel Alapítvány CIB 10700206 – 43547104 – 53100001

LEGFRISSEBB
×