Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 22. hétfő, Magdolna

A második tanulmányút során a nemzetközi projektcsapat Norvégiába látogatott

A Competence projekt második tanulmányi látogatására 2022. május 5-6. között került sor Norvégiában. A fogadópartner ezúttal a norvég Åpenhet AS volt. A szakértő szervezet munkatársai Oslóba és a Telemark megyében található városába invitálták a horvát, a román, a cseh és a magyar partnerszervezetek képviselőit.

A látogatás első napján a résztvevők a norvégiai Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium szakmai munkatársainak előadásait hallgatták meg a minisztérium felépítéséről, feladat- és hatásköreiről, valamint megismerkedtek a norvégiai helyi önkormányzatok működését és finanszírozását szabályozó jogszabályi környezettel.

    

Norvégiában kiemelten fontos a digitalizáció, valamint a különböző innovációk bevezetése a kormányzati és önkormányzati munkába. A helyi szakértők szívesen osztották meg a közelmúltban megvalósult és a jelenleg is megvalósítás alatt álló innovációt célzó projektek tapasztalatait a partnerszervezetek munkatársaival.

     

   

      

       

Ez követően a résztvevők megismerkedtek a Norvég Helyi és Regionális Önkormányzatok Szövetségének (KS) feladataival. A KS kulcsfontosságú beszélgetőpartner a munkahelyi ügyekben: biztosítja, hogy tagjainak ne kelljen 40-nél is több munkavállalói szervezettel egyenként tárgyalnia. A szervezet a jó struktúrákért, a megfelelő feltételekért és tagjai nagyobb helyi cselekvési szabadságáért lobbizik. Mindenkori célja, hogy az önkormányzatok jobb szociális fejlesztők, szolgáltatók legyenek.

     

     

     

A második napon a résztvevők Nome Önkormányzatának (Bo, Telemark) munkáját és a pár éve a községből indult, de mára már egész Norvégiában elérhető online oktatási rendszer, a "KS-learning" létrejöttének történetét és jó gyakorlatait ismerhettek meg első kézből.

    

A második tanulmányútra teljesen összekovácsolódott a nemzetközi projektcsapat és aktívan, közös beszélgetések során elemezték ki a helyszíni tapasztalatokat, valamint a szakértő partner vezetésével egy workshop keretében közösen beszélték át az Akcióterv összeállításának következő lépéseit.

     

                

A látogatássorozat következő állomása a horvátországi Trogir lesz.