Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 19. péntek, Emília

Trogir adott otthont a Competence projektben megvalósuló harmadik szakmai tanulmányútnak

A Competence projekt harmadik szakmai tanulmányi látogatására 2022. október 4-5. között került sor a horvátországi Trogir városában. A projekt partnerszervezetek képviselői a kétnapos előadássorozat alkalmával ezúttal a trogiri városvezetés munkamódszereivel, a közigazgatási szervek és intézmények felépítésével, a szociális szolgáltatások nyújtásának formáival és a város költségvetésének összeállítási folyamatával ismerkedtek meg.

Az előadások rávilágítottak arra, hogy Trogir Város Önkormányzata igen hatékonyan képes ellátni a feladatait. Ennek egyik oka az, hogy a település méretéből fakadóan az önkormányzat, a helyi szolgáltatók valamint a lakosok között szoros, sokszor közvetlen kapcsolat kialakítására és fenntartására van lehetőség. A résztvevők számára a beszámolók közül egyértelműen a helyi részvételi költségvetés témaköre bizonyult a legérdekesebbnek. A partnerszervezetek képviselői érdeklődve hallgatták, hogy a trogiri lakosok aktívan részt vesznek abban a tervezési, javaslattételi, döntési folyamatban, amely a város költségvetésének egy részének felhasználására vonatkozik.

    

Az önkormányzati szociális szolgáltatások biztosításának módjai is figyelemre méltóak a városban. A szolgáltatásnyújtás egyik formájáról a TOMs Mozgássérültek Egyesületének helyi vezetői számoltak be a projektcsapat részére. A bemutató helyszíne egy olyan étterem volt, amelynek munkatársai részben maguk is hátrányos helyzetűek. Ez lehetővé tette azt, hogy a résztvevők az ebéd elfogyasztása közben a gyakorlatban is megtapasztalhassák, hogy miként lehet magas szintű piaci szolgáltatásokat nyújtani úgy, hogy közben az önkormányzat egy nonprofit szervezeten keresztül szociálisan rászorulókat támogat munkahelyek biztosításával.

   

A rendezvények részeként a Trogir Művészeti Egyesület által szervezett „Kist & Pit” workshopon is részt vettek a projekt munkatársai. A városban rendkívüli érdeklődés övezi ezt a kreatív programot, ahol vászon, ecset és borospoharak között tölthetik el szabadidejüket a feltöltődésre vágyók. Trogir a mérete ellenére is egy közkedvelt kulturális központ, ahova az utazók nem csak a napsütés, a tenger és az óváros szépsége miatt látogatnak, de a közösségi és kulturális szolgáltatások sokfélesége is kellő vonzerővel bír.

   

„Bár a partnerszervezetek között Trogir városa a legkisebb, mégis megmutatta, hogy lépést tart a fejlett nagyvárosokkal a helyi szakpolitikák végrehajtása terén, és a vendégek értékes emlékeket vihettek magukkal a városban való tartózkodásukról" - vélekedett Dujo Odžak, a projekt helyi vezetője.

A látogatássorozat következő állomásán a résztvevők Prága 6 Önkormányzata intézményeit ismerhetik meg.