Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Egyéni gazdaságok összeírása, 2024. május–június

2024május1508:00
»
2024június1518:00

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) május 15. és június 15. között hajtja végre rendszeresen ismétlődő mezőgazdasági összeírását. Az adatgyűjtés célja, hogy naprakész információkkal szolgáljon a hazai és a nemzetközi döntéshozók, a gazdálkodók számára, továbbá az uniós adatszolgáltatási kötelezettség teljesítéséhez szükséges információkat biztosítsa. 

A felvétel eredményei a termelők érdekeit szolgáló szakpolitikai döntéshozatalt, a támogatási rendszerek megalapozását segítik. A kérdőív a gazdaságok használatában lévő mezőgazdasági területek nagyságára és a főbb mezőgazdasági haszonállatokra vonatkozó kérdéseket tartalmaz.

Az adatfelvétel része az Országos Statisztikai Adatfelvételi Programnak és a végrehajtást uniós jogszabályok is előírják, így a hivatalos statisztikáról szóló 2016. évi CLV. törvény és az Országos Statisztikai Adatfelvételi Program kötelező adatszolgáltatásairól szóló kormányrendelet alapján az adatszolgáltatás a kijelölt adatszolgáltatók számára kötelező. Ugyanakkor a 2020. évi Agrárcenzus és a hivatalban folyó módszertani fejlesztések lehetővé tették, hogy a 2021 júniusi összeírás óta a felvétel mintaelemszámát nagymértékben csökkentsük, így mérsékelve az adatszolgáltatói terheket.


A kérdőív kitöltéséhez szükség van a gazdaság adminisztratív azonosítóinak megadására.
A gyors kitöltés érdekében a kérdőív kitöltés megkezdése előtt praktikus előkészíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarai azonosító(ka)t és a Magyar Államkincstár ügyfél-azonosító(ka)t. Az azonosító(k) pontos megadása azt a célt szolgálja, hogy minél eredményesebben tudjuk felhasználni az adminisztratív, hivatalos adatbázisokban már rendelkezésre álló adatokat, amelyeket így nem kell az adatszolgáltatóktól megkérdezni.

A felvétel szempontjából kiemelkedő fontosságú, hogy az adatszolgáltatás a gazdaság egészére (az együtt, közösen gazdálkodókra) vonatkozik, függetlenül attól, hogy a gazdasághoz kapcsolódóan hány személy részesül támogatásban. Ha több néven részesül a gazdaság támogatásban, illetve többen őstermelők, de együtt gazdálkodnak (közösek a termelőeszközök és közös az irányító), akkor a teljes területről és állatállományról összevontan kell adatot szolgáltatni.


A felvétel során gyűjtött egyedi adatokat a hivatal a vonatkozó adatvédelmi, adatkezelési törvényi előírásoknak megfelelően kezeli, azokat kizárólag statisztikai célokra használja fel.
Az adatfelvételhez két kérdőív kapcsolódik:

  • OSAP 2218: Egyéni gazdaságok júniusi összeírása
  • OSAP 2417: Egyéni gazdaságok júniusi összeírása (kiemelt egyéni gazdaságok)


OSAP 2218:

Az adatgyűjtés mintája a tízévenkénti Agrárcenzus, illetve a két cenzus között 3-4 évente megtartott gazdaságszerkezeti összeírást követően rotálódik. A legutóbbi gazdaságszerkezeti összeírást 2023-ban hajtottuk végre, ennek megfelelően 2023-2025 között új mintával dolgozunk.


Az adatfelvétel két szakaszban történik:

  1. Május 15. és 23. között lehetőség van online önkitöltésre. Az érintett adatszolgáltatóknak elektronikus levélben vagy postai úton küldtük meg a https://maja.ksh.hu felületen a belépéshez szükséges kódot. A kérdőívet május 23-ig kitöltők között egy 100 000 forint értékű vásárlási utalványt (elektronikus kártya formájában) sorsolunk ki. Amennyiben a kitöltéshez segítségre van szüksége, kollégáink szívesen állnak rendelkezésre az itt található elérhetőségeken: https://www.ksh.hu/nyomtatvanyok#o2218
  2. Május 24. és június 15. között a Statek Kft. összeírói keresik fel azokat, akik nem éltek az önkitöltés lehetőségével. (A Statek Kft. 100%-ban állami tulajdonú gazdasági társaság, ahol a tulajdonosi jogokat a KSH elnöke gyakorolja.)OSAP 2417:

Az adatgyűjtés a jelentős mezőgazdasági tevékenységet végző, kiemelt egyéni gazdaságok számára teljes körű, az online önkitöltés kötelező. Az adatszolgáltatás a levélben vagy e-mailben megkapott belépési kód megadásával a következő felületen lehetséges: https://maja.ksh.hu


Határidő: 2024. június 15.


Amennyiben a kitöltéshez segítségre van szüksége, kollégáink szívesen állnak rendelkezésre az itt található elérhetőségeken: https://www.ksh.hu/nyomtatvanyok#o2417

Adatszolgáltatóink együttműködését, a kérdőív kitöltésére fordított idejét köszönjük!Az adatfelvételeinkről, azok eredményeiről a hivatal honlapján teszünk közzé információkat, amelyek közül a felvételhez kapcsolódóan az alábbiakat ajánljuk:


Mezőgazdasági statisztikákkal kapcsolatos információk: https://www.ksh.hu/mezogazdasagi_osszeirasok


Mezőgazdasági statisztikai adatok: https://www.ksh.hu/stadat (19. Mezőgazdaság)


Tájékoztatási adatbázis: https://statinfo.ksh.hu/Statinfo/index.jsp


Kiadványok: https://www.ksh.hu/apps/shop.lista?p_lang=HU&p_temakor_kod=OM