Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

UIA-CUP

UIA-CUP projekt bemutatása

A UIA programról


A UIA - Urban Innovative Actions egy új, 2015-2019 között 5 körben meghirdetett közvetlen brüsszeli pályázású városfejlesztési támogatási program, amely minden évben 3-4 megadott témakörben olyan ​új és eddig még nem bizonyított megoldások kipróbálására ad lehetőséget, melyek alkalmasak korunk városi kihívásainak kezelésére​. Pályázatot 50.000-nél nagyobb lélekszámú város/városrész önkormányzata nyújthat be, a téma szempontjából releváns helyi/regionális szakmai szereplőkből álló konzorciumi partnerség összeállításával.

 

A UIA program ötödik körében 23 EU-tagállamból összesen 222 pályázat - melyből közel a fele, 105 pályázat kultúra témában - került benyújtásra, amelyből 13 nyert, ebből 6 kultúra témában. Budapest XI. Kerület, Újbuda Önkormányzata a ‘Cultural Urban Platform / CUP 4 Creativity’ című pályázattal egyike a büszke nyerteseknek.

A CUP 4 Creativity röviden

A Cultural Urban Platform (CUP) projekt célja a ​digitális elmagányosodás elleni küzdelem a civil lakosságban szunnyadó kreatív alkotókészség megszólításán és felélesztésén keresztül. Hiszünk abban, hogy a 21. században a kultúratámogatás hatékonysága nem feltétlenül és kizárólag a kulturális intézményrendszerek támogatásán, hanem legalább ugyanolyan mértékben az egyéni alkotókészség életrehívásán és a közös alkotásra való ösztönzésen múlik.

 

A projekt során létrejövő online közösségi felület és a Bercsényi utca 10. sz. alatt megépülő ún. Art&Tech Center, valamint a kapcsolódó helyi műhelyek és alkotóterek együttműködő hálózatba szervezése, továbbá a számos alkotói workshop, tanfolyam és pályázat mind a fenti célt szolgálja: egyszerűvé, elérhetővé és természetessé tenni az emberek kapcsolódását önnön kreativitásukhoz és alkotóerejükhöz. Ez szinte automatikusan a másokkal közösen végzett alkotói és szervezői aktivitáshoz, végsősoron pedig új aktív közösségek létrejöttéhez vezet.

 

Nagy hangsúlyt fektet továbbá a projekt a kerületben élő, tanuló, vagy dolgozó, szakmai és alkotói készséggel/tudással már rendelkező szereplőkkel történő kölcsönös együttműködési lehetőségek feltérképezésére, hiszen elsősorban ezen aktorok jelentik a kulcsot a lakosság kevésbé aktív rétegeinek mozgósításához.

 

A projekt mindezeken felül a XI. kerületben lakók és itt dolgozók számára könnyen elérhető közelségbe hozza a kerület gazdag kulturális életét, új bekapcsolódási formákat teremt, erősíti a helyiekben a ​városrész kulturális identitásához való kötődést​, végső soron pedig egy kerületi szintű (sőt, azon akár túlnyúló), ​kultúrát aktívan fogyasztó és kultúrát teremtő kreatív-kulturális közösséget​ - egy új ökoszisztémát - alakít ki.

 

A projekt adatai

 
Vezető partnerszervezet: Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata
A projekt teljes ERFA támogatási összege: 4,260,911.43 €
Újbuda Önkormányzatának támogatása: 1,168,949.16 €
Újbuda Önkormányzata által vállalt önrész: 292,237.29 €
A projekt időtartama: 2020. július 1. - 2023. június 30.
Projektvezető: Barabás Richárd kultúráért felelős alpolgármester
Projektmenedzser: Ábrahám Máté (email: abraham.mate@ujbuda.hu)
 

A projekt partnerszervezetei:

1. Projektpartner (Vezető Partner) Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata
2. Projektpartner KözPont Újbudai Kulturális Kft.
3. Projektpartner Újbuda SMART11 Nonprofit Kft.
4. Projektpartner Eleven Blokk Művészeti Alapítvány
5. Projektpartner Bartók Boulevard Egyesület
6. Projektpartner Kortárs Építészeti Központ Alapítvány
7. Projektpartner SOART Innovations Kft.
8. Projektpartner Popcode Developments Kft.
9. Projektpartner BURST Nonprofit Kft.
10. Projektpartner MEET Service Design Kft.
11. Projektpartner Allee Center Kft.
12. Projektpartner MU Színház Egyesület
13. Projektpartner BT (British Telecommunications) ROC Kft.
 
A UIA CUP 4 Creativity projektet az Urban Innovative Action (UIA) Program finanszírozza az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA)