Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 18. kedd, Bernadett

Talajvízkút fennmaradási és üzemeltetési engedélyezéséről

Felhívjuk a lakosság figyelmét az alábbi fontos határidő-módosításra.

Az egyes belügyi tárgyú és más kapcsolódó törvények módosításáról szóló 2018. évi CXXI. törvény 28. §-a módosította 2018. december 21-i hatállyal a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvényben szereplő határidőt, amely a vízgazdálkodási bírság alóli mentességet határoz meg arra a létesítőre, aki engedély nélkül vagy engedélytől eltérően létesített kutat ingatlanán. Ennek megfelelően a vízjogi fennmaradási/üzemeltetési engedélyezési eljárást 2020. december 31-ig kötelesek kérelmezni.

Fontos, hogy ásott és fúrt kutak esetében is le kell folytatni az engedélyezési eljárást abban az esetben, ha a kút nem rendelkezik létesítési engedéllyel.

A helyi vízgazdálkodási hatósági jogkört első fokon a települési önkormányzat jegyzője gyakorolja, így a XI. kerületben a Budapest Főváros XI. kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal Jegyzője. A jegyzői engedély hatálya alá azok a kutak tartoznak, amelyek esetében az alábbiak együttesen teljesülnek: a vízigény magánszemély részéről merül fel (nem gazdasági célú vízigény), háztartási vízigényt vagy háztartási ivóvízigényt elégítenek ki, kizárólag talajvíz illetve parti szűrésű vízkészletet termelnek, nem érintenek vízbázisvédelmi területet és évi legfeljebb 500 m3 a vízkivétel.


Ha a fenti feltételek közül valamelyik nem teljesül, akkor az engedélyt az illetékes katasztrófavédelmi igazgatóságnál kell kérni.


Az engedély benyújtásához szükséges dokumentációt a 41/2017. (XII. 29.) BM rendelet 2. mellékletének II. pontja tartalmazza, a kérelmet 3000 Ft illetékkel kell ellátni.


További információkkal kapcsolatban az Újbudai Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztálya áll rendelkezésükre.

LEGFRISSEBB
×