Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 20. hétfő, Bernát, Felícia

Költségvetés 2006. - elfogadták

Megalkotta költségvetési rendeletét a 2006. évre Újbuda Önkormányzata. Kiemelt célként szerepel idén a panel-program, melyre 270 millió forintot fordít a kerület.

A költségvetés bevételi főösszege 20,6 milliárd, kiadási főösszege 23,9 milliárd forint.

Kiemelt célként szerepel idén a panel-program, melyre 270 millió forintot fordít a kerület, ezen kívül a zöldfelületek felújítása, a közbiztonság és a bűnmegelőzés, valamint az önkormányzati intézmények rekonstrukciója is prioritást élvez. Utóbbira példa a Petőfi Sándor Általános Iskola amelyet 50 millió forintért újítanak fel. A panel-program mellett további segítséget jelent a lakótelepeken élők számára, hogy a társasházak felújítási alapjaként 36 millió forint, fűtéskorszerűsítésre és graffitimentesítésre 140 millió forint pályázható ebben az évben.

Az egészségügyi alapellátást 73 milló, a kisebbségi önkormányzatok és a civilszervezetek feladatait 120 millió forinttal támogatja az önkormányzat. Utóbbiak nem automatikusan jutnak pénzhez, mint az eddigi években, hanem különböző, kulturális, sport stb. feladatok elvégzésére pályázhatnak, így nyerve el a támogatást.

Oktatási célokra 3,5 milliárd forintos normatívát kap a kerület, ezenkívül a Polgármesteri Hivatal elsősorban egyházi intézményekkel köt közoktatási megállapodást összesen 136 millió forint értékben. Az egészségügy alapfeladatainak ellátására 73 millió, a Fehérvári úti rendelőintézet felújításának befejező munkálataira 10 millió forintot irányoz elő a költségvetés.

A 2005-ben a kerület által beszolgáltatott adók hozzávetőleg 6 és fél milliárd forintra tehetők, amelyből a forrásmegosztás után és minden kötelező kiadást valamint céltartalékot leszámítva, mindössze 520 millió forinttal gazdálkodhat szabadon Újbuda.

Hőrich Szilvia a Költségvetési igazgatóság vezetőjének tájékoztatása szerint, ennek részletei a következők:

A különféle adónemek közül az iparűzési adót a fővárosi adóhatóság szedi, tavaly a kerületben ebből 4,9 milliárd forint bevétel származott.

Az építési és telekadó a helyi önkormányzatot gazdagította 1 milliárd 620 millió forint értékben.

A kerület a főváros számára az szja-t és a gépjárműadókból befolyt összeget (630 millió forint) engedi át, amelyeket Budapest, miután minden fővárosi önkormányzattól beszedett és összesített, 40%-ban visszaoszt az önkormányzatok számára. Ez mindenkor része a forrásmegosztási megállapodásnak.

Az Újbuda által felhasználható összeg 30%-a normatívaként értelmezendő, vagyis konkrét feladatok ellátására kapja a kerület, ez az idén 1 milliárd 415 millió forint. A szabadon felhasználható rész a maradék 592 és fél millió forint, azonban a forrásmegosztási törvény előírja, hogy ennek meghatározott részéből (68 millió forint) céltartalékot kell képezni.

A költségvetési vita során az ellenzéki képviselők túl magasnak találták a településmarketing célokra előirányzott 170 millió forintot. Hőrich Szilvia az ÚjbudaTV-nek elmondta, ez 45 millió forinttal kevesebb, mint 2005-ben, hiszen az idei költségvetést nem terhelik a tavalyi jubileumi év nagy rendezvényeinek kiadásai. Összeségében Újbuda költségvetése stabilnak mondható, hiszen a működési költségeket sikerült az összes kiadás 70 százalékára szorítani, míg a működési célú bevételek 50%-al nőttek a tavalyihoz képest.

KA - Újbuda TV (2006. 03. 07.)