Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 21. vasárnap, Konrád

Környezettudatos nap a Csiki suliban

A Földünkre egyre nagyobb súllyal nehezedő környezeti terhelés megkívánja, hogy a társadalom időről időre nagyobb hangsúlyt fektessen a környezetvédelemre, valamint a környezettudatosságra való nevelésre. Ezt az elvet képviselve az önkormányzat az iskolások bevonásával környezettudatos napokat rendez. Legutóbb az Újbuda Prizma szervezésében a Csikihegyek Általános Iskolában került sor a színes programsorozatra.

A kerület megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató és parkfenntartó munkálatokat végző cége első alkalommal az Tisztaságot Újbudán! őszi nagytakarítási akciója alkalmával szervezett környezettudatos napot az Törökugrató utcai iskolában. A program hasznosságára és népszerűségére való tekintettel azonban a programot kibővítették, így a gazdagréti Csíki sulit már a kezdeményezés ötödik állomásaként tarthatjuk számon.

A rendezvényen Hoffmann Tamás polgármester, Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár, valamint Király Nóra önkormányzati képviselő is megjelent, akik nemcsak külső szemlélőként, de aktív résztvevőként is belefolytak a vetélkedők menetébe. A hetedikes, nyolcadikos diákok elsőként egy hársfát ültettek el az iskola udvarán, a jeles nap alkalmából pedig egy emléktáblát is elhelyeztek a tövébe. A színházteremben az alsó tagozatosok tartottak néptáncbemutatót, majd egy ismeretterjesztő előadás következett, melyen az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség munkatársa, Bedő Károlyné mesélt a diákoknak arról, milyen átalakulási folyamatokon megy keresztül az újrahasznosítandó hulladék. Az elhangzottak az emberiség pazarló hulladéktermelő magatartására is felhívták a figyelmet.

A környezettudatos nap egyik legérdekesebb részeként Antal Csaba a Pillekő Projekt megalkotója hulladékszobrászati ízelítőt tartott. Bemutatója érzékletes példáját adta annak, hányféleképpen lehet felhasználni a műanyag hulladékokat, előadása betetőzéseként pedig a közönség megcsodálhatta egyik főművét, egy PET palackból készített bútort. A programok sorában a negyedik osztályosok szelektív hulladékgyűjtés témakörben vetélkedőn vehettek részt, melynek eredményhirdetésén nemcsak a legjobbak térhettek haza ajándékokkal, a verseny minden résztvevője jutalomban részesült.

előadás