Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 28. vasárnap, Valéria

Idén sokat javulhat a kisgyermekes munkavállalók helyzete

HUMÁN-ERŐ-TÉR 2. címmel zajlott le a Munka kisgyermekkel (MuKi) program újabb szakmai fóruma az MTA SZTAKI épületében. A rendezvényen nagyvállalatok és a KKV-szektor vállalkozásai egyaránt képviseltették magukat. Részmunkaidő, távmunka, kötetlen és rugalmas munkabeosztás, GYED extra és jogi meghatározások – a manapság legégetőbb kérdések kerültek szóba az eseményen.

A Munka kisgyermekkel projekt célja, hogy segítsen a kisgyermekes szülőknek visszatérni a munka világába, illetve, hogy támogatást nyújtson a cégeknek az atipikus foglalkoztatási formák alkalmazásában. Ez utóbbi célt szolgálta a mostani rendezvény is, amelyen nagyvállalati részről olyan cégek vettek részt, mint a McDonald’s, a Sanofi Zrt., a Magyar Telekom, az MT Zrt. vagy a Nestlé, KKV-oldalról pedig például a ProdukTeam Kft. vagy a Nexon Kft. A rendezvénynek a Magyar Tudományos Akadémia Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézete adott otthont.

 

A rendezvény elején Haidegger Géza, a SZTAKI tudományos főmunkatársa köszöntötte a résztvevőket, majd Kálmán Edina projektvezető számolt be a Munka kisgyermekkel program eddigi eredményeiről. A program kezdetekor ötszáz személy és száz cég bevonásával készült felmérés, amelyből kiderült, hogy a kisgyerekes szülők több mint fele olyan cégnél volt állományban, ahol ismert volt az atipikus foglalkoztatás fogalma, nekik viszont ilyen jellegű munkaformának az alkalmazására az esetek többségében nem volt lehetőségük. A MuKi segítségével eddig elhelyezkedett százhúsz szülő ellenben nagyrészt atipikusan foglalkoztatott, ezen belül is főként részmunkaidőben vagy rugalmas foglalkoztatásban dolgozik. A rendezvény elején Haidegger Géza, a SZTAKI tudományos főmunkatársa köszöntötte a résztvevőket, majd Kálmán Edina projektvezető számolt be a Munka kisgyermekkel program eddigi eredményeiről.

 

A program kezdetekor ötszáz személy és száz cég bevonásával készült felmérés, amelyből kiderült, hogy a kisgyerekes szülők több mint fele olyan cégnél volt állományban, ahol ismert volt az atipikus foglalkoztatás fogalma, nekik viszont ilyen jellegű munkaformának az alkalmazására az esetek többségében nem volt lehetőségük. A MuKi segítségével eddig elhelyezkedett százhúsz szülő ellenben nagyrészt atipikusan foglalkoztatott, ezen belül is főként részmunkaidőben vagy rugalmas foglalkoztatásban dolgozik. Most már abban az időszakban járunk, amikor a program eredményeit kell összegyűjtenünk és elemeznünk. A Budapesti Corvinus Egyetemmel együttműködve feldolgozzuk a kisgyerekes szülőkről összegyűjtött információkat, így még részletesebb képet kapunk majd a programunk hatékonyságáról– fűzte hozzá Kálmán Edina. A kisgyermekesek foglalkoztatása a cégek számára anyagi kedvezményeket is jelenthet. Az atipikus foglalkoztatás számfejtési, pénzügyi kérdéseiről Torday Erzsébet leszállítási tanácsadó (Nexon Kft.) tartott előadást. Elmondta, hogy a GYED extrának köszönhetően mostantól a kismamák a gyermek egy éves kora után a GYED folyósítása mellett is korlátlan időtartamban dolgozhatnak.

 

- Az új szabályozás remélhetőleg serkenti majd a kismamák munkavállalási kedvét, hiszen a jövőben nem kell mérlegelniük, hogy a fizetésüket vagy a GYED-et szeretnék kapni; mindkettőre igényt tarthatnak – fűzte hozzá Torday Erzsébet.

- Ugyanakkor azokban a többgyerekes családokban, ahol a gyermekek között kicsi a korkülönbség, csökkentheti a munkavállalási hajlandóságot az, hogy ezek a szülők 2014. elejétől a legkisebb gyermek két éves koráig egyidejűleg több támogatási formát is igénybe vehetnek.