Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 12. szombat, Villő

Tájékoztató - Újbudai Idősek Háza

Tájékoztató Újbudai Idősek Házának a működéséről

Ön a Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzata (1113 Budapest, Bocskai út 39-41.) által fenntartott Újbudai Idősek Házának a tájékoztatóját olvassa. Tájékoztatónkkal szeretnénk elősegíteni, hogy az otthonunk iránt érdeklődő személyek megismerhessék az intézményi élet jellegzetességeit, a nyújtott szolgáltatások körét, és ezáltal pontos információk birtokában hozhassák meg döntésüket, mely egy szép, és tartalmas életszakasz kezdetét jelentheti otthonunkban. 

 

Intézményünk Budapest XI. kerületében, a Szent Imre Kórháztól 300 m-re található. Az épületet nagy, parkosított kert veszi körül. Az Intézmény 1974-től nyugdíjasházként működött, 2000-től tartós bentlakást nyújtó otthonként fogadja az ápolásra, gondozásra szoruló lakóit. Felvételüket azok a nyugdíjkorhatárt betöltött ill. 18 év feletti legalább 67,5 %-ban megrokkant személyek kérhetik, akik rendszeres gyógyintézeti kezelést nem igényelnek, de önmaguk ellátására nem, vagy csak folyamatos segítséggel képesek, pszichiátriai és szenvedélybetegségben nem szenvednek.

 

Ennek érdekében azok a kérelmezők vehetők fel, akiknek a gondozási szükséglet értékelése eléri a III. fokozatot. A gondozási szükséglet az intézmény hatáskörében az előgondozás alkalmával kerül véleményezésre.

 

Az intézményben a férőhelyre való felvételkor egy, illetve kétszemélyes elhelyezésre van lehetőség. A lakószobákban az akadálymentes közlekedés biztosított. Az egy - és kétágyas apartmanok mindegyike rendelkezik előszobával (beépített szekrénnyel, teakonyhával), fürdőszobával, ezek szintén akadálymentesek. Az apartmanokba saját bútort nem kell hozni, mert a lakrészek az igényeket figyelembe vevő bútorzattal rendelkeznek. Minden szobában kiépítésre került a kábel-TV és telefon vezeték.

Az ellátás igénybevétele önkéntes. A kérelmet Budapest Főváros XI. Kerület Újbudai Polgármesteri Hivatal Humánszolgálati Igazgatóság Szociális és Egészségügyi Osztály ügyfélszolgálatán lehet leadni Brucknerné Dóczi Andrea ügyintézőnél, hétfőn, 8.00-12.00 óráig, szerdán 12.00-16.00 óráig és pénteken 8.00-12.00 óra között, előzetes telefonos egyeztetés alapján.

 

Az ügyintéző elérhetősége: Budapest, XI., Zsombolyai u. 4. földszint Telefon: +36 1 372 3431

Felvételi nyomtatvány kérhető a fenti címen, vagy letölthető itt.

A kérelem benyújtását követően az intézmény dolgozója felkeresi a kérelmezőt előgondozás elkészítése céljából. Az előgondozás elvégzése során kerül sor a gondozási szükséglet vizsgálatára.

Az átlagos férőhelyre való felvételkor egyszeri hozzájárulást kell fizetni, melynek összege:

egyszemélyes lakrész esetén, 4.000.000,- forint, kétszemélyes lakrész esetén, 2.000.000.- forint.

Ezen felül havi gondozási díjat kell fizetni, melynek összege jelenleg:

  • egyszemélyes elhelyezés esetén: 4.875 forint/nap,

  • kétszemélyes elhelyezés esetén: 4.240 forint/nap.

 

A gondozási díj magába foglalja a huszonnégyórás nővérszolgálatot, napi ötszöri étkezést, (szakorvosi javaslatra diéta biztosított) orvosi ellátást, takarítást, a ruházat és textíliák tisztítását, csoportos gyógytornát és a kulturális programokat. Intézményünkben az önálló és a közösségi együttélésre szolgáló a mindennapi élethez szükséges közösségi helyiségek megtalálhatók. Az ellátottaink ápolását és gondozását orvosi felügyelet és előírás szerint szakdolgozók végzik. Az intézmény orvosa heti négy órában, ill. szükség szerint látja el a rászoruló betegeket.

Az otthonban élő lakók pszichés gondozását, foglalkoztatását, szórakoztató rendezvények szervezését a mentálhigiénés csoport végzi.

LEGFRISSEBB
×