Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
március 29. szerda, Aguszta

Menzamustra az iskolákban

Bács Márton alpolgármester ebéd-körútra indult a kerület általános iskoláiba, hogy személyesen tapasztalja meg a közétkeztetésre érkezett panaszok indokoltságát. Az egy hét mérlege vegyes képet mutatott: a levesek fekete pontot, a főételek pirosat kaptak.

Az iskolai közétkeztetésről és annak minőségéről mindig is számos vita folyt, hiszen igen nehéz megállapítani, hogy az óriási adagban készülő ételek ár-érték aránya hogyan optimalizálható. Az igényesebben elkészített étel természetesen drágább, ezt azonban gyakran az intézmények és a szülők is nehezen fogadják el. Újbudán a múlt évben az önkormányzat támogatásával reformétkeztetést vezettek be a legtöbb kerületi iskolában, ami lénygében azt jelenti, hogy egészségesebb alapanyagokat és főzési módszereket használnak fel az elkészítési folyamat során. A „reform” jelző azonban nem terjed ki a főzés minden lépésére.

Bács Márton alpolgármester a hozzá beérkezett lakossági panaszok hatására úgy döntött, személyesen győződik meg az iskolai menza minőségéről, így egy héten keresztül minden nap másik intézményben ült be az étkeuőbe a kisdiákok mellé. Az alpolgármester tapasztalatait taglalva elmondta, vegyes kép alakult ki az ebédekről az egy hét alatt. A leveseket valóban érhette kifogás – folytatta - mert azok nem elég tartalmasak. A második fogást tekintve mindent rendben talált, egyedül a heti menü sorrendjét alakítaná változatosabbá és egészségesebbé. Bács Márton azt is megjegyezte, a néhány hiányosság sem tekinthetőek súlyosnak, főként ha figyelembe vesszük, hogy naponta 8500 adag ételt rendel a kerület az iskolákba, amelyek a szolgáltató négy konyhájából származnak. Így szinte biztosan előfordul, hogy néha-néha a minőség csorbát szenved. A gyerekektől pedig olyan kifogás is érkezik, ami inkább a fiatalság egyoldalú táplálkozásából ered. Nagyon sok gyerek él szinte csak tésztán és chipsen, így idegenkednek a hagyományos ételektől – tette hozzá az alpolgármester. A politikus végezetül megnyugtatott, továbbra is lesznek ellenőrzések, a problémákat pedig jelzik a szolgáltatónak.

T. D. - ÚjbudaTV (2008. 11. 26.)