Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
május 28. szombat, Emil, Csanád

Negyven kérdés a polgármesterhez

Szelektív hulladékgyűjtés, közlekedés, zajvédő fal. Ezek voltak a leghangsúlyosabb témák a 2008-as évről szóló közmeghallgatáson, ahol Molnár Gyula polgármester mellett az alpolgármesterek válaszoltak lakossági kérdésekre.

A közmeghallgatás a polgármester beszámolójával kezdődött. Molnár Gyula stabilnak és kiszámíthatónak nevezte Újbuda gazdálkodását. 2008-ban is az oktatás jelenti a legnagyobb tételt a kerület 27 milliárdos költségvetésében, hiszen erre a feladatra minden száz forintból 42 jut. A polgármester kiemelte az országos viszonylatban is nagy volumenű panelfelújítást, a sikeresen megújult ügyfélszolgálati rendszert, a 12 új háziorvosi praxist, és a nemrég debütáló 60+ programot.

A kérdések közül talán a legtöbb a szelektív hulladékgyűjtő szigetekre és a közterületek tisztaságára vonatkozott. Lakos Imre alpolgármester a téma kapcsán elmondta, hogy bár ez egy korszerű és minden szempontból hasznos dolog, a hulladékgyűjtő szigetek elhelyezése és tisztán tartása az egyik legnehezebb feladat. Azok, akiknek a környezetében nincs ilyen, azért fordulnak az önkormányzathoz, hogy telepítsen a közelükbe hulladékgyűjtő szigetet. Azok viszont, akik túl közel laknak hozzá, szívesen látnák a szigetet egy utcával messzebb. A jelek szerint a szemét elszállítása is gondot okoz ezekről a helyekről, ugyanis nemcsak az kerül a tárolókba, ami odavaló, hanem jellemzően előbb-utóbb illegális szemétlerakóvá válnak ezek a szigetek.

Sok olyan helyszín közlekedési viszonyai szóba kerültek, amely a XI. és a XII. kerület határán van. Így például a Márton Áron (volt Farkasréti) tér, ahol a BKV, a két kerület és a Budapesti Temetkezési Intézet illetékes a csomópont esetleges átalakításában. Az ilyen jellegű felvetésekre a polgármester, mint mondta, nyitott, ráadásul a XII. kerület polgármesterével hatékony az együttműködés. Jó példa erre, hogy az Irhás árok közlekedési szabályait is közösen alakította ki a két kerület. A további problémás határterületekről is egyeztetni fognak.

Nagy vitát váltott ki a Hamzsabégi út zajszintje, amely az ott lakók szerint már-már elviselhetetlen, ezért a közmeghallgatáson szinte követelték néhányan a zajvédő fal megépítését. Molnár Gyula kijelentette, hogy ameddig a MÁV nem száll be a finanszírozásba, addig az önkormányzat saját erejéből nem tudja ezt a beruházást elvégezni. A vasút okozta zaj hatásának csillapítása ugyanis a vasúttársaság feladata. Ennek ellenére az önkormányzat elvégeztette a tervezést, de további előrehaladás nem történt.

A számon kérő kérdések nagy része egyébként olyan ügyekre vonatkozott, amelyekben nem a kerületi önkormányzat illetékes, hanem vagy valamilyen közszolgáltató társaság, vagy legtöbb esetben a Fővárosi Önkormányzat.

B.A. Újbuda Média (2008. 11. 27.)

LEGFRISSEBB
×