Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
június 17. hétfő, Laura, Alida

Újbuda 2006-ban

A 2006. évi közmeghallgatáson Molnár Gyula beszámolt a hivatal múlt évi eredményeiről.

A 2006 év végén megtartott közmeghallgatáson Újbuda polgármestere Molnár Gyula tájékoztatta az érdeklődőket az önkormányzat munkájáról és a 2006-os év eredményeiről.


2006 kiemelt céljai voltak

A kerület egyik legfontosabb céljai a stabil és hiánymentes költségvetés, a közbiztonság javítása, a kiegyensúlyozott városfejlesztés, illetve a befejezésre várú fejlesztések lezárása volt - például a Fehérvári úti rendelő, sportpálya, ügyfélszolgálati iroda, játszóterek átépítésére és az iskolai világítás átalakítása.

Újbuda számokban

A kerületi költségvetés idén 25 milliárd forintból gazdálkodott, minden 100 kiadott forintból 27-et fejlesztésre, felújításra fordított az önkormányzat úgy, hogy mind emellett működési hitel felvételére idén sem kényszerült.

Városfejlesztési koncepció

Az év elején elfogadott városfejlesztési koncepció legfőbb elemei az intelligens lakókörnyezet - ahol a szolgáltatásokat a lakók igényeihez igazítják -, a kulturális Városközpont kialakítása, illetve a tudásgazdaság lehetőségeinek kihasználása volt.

Egészségügy

2006 márciusára készült el a Fehérvári úti rendelő felújítása összesen 930 millió forintból, ahol ma már kulturált környezet és korszerű betegirányító rendszer várja a betegeket, az intézet műszerparkja is folyamatosan megújul. A Fehérvári úti rendelőn kívül az Ulászló utcai bőrgyógyászati szakrendelőt is átépítette az önkormányzat.

Újbuda útjai

Újbuda a kerület útjaira, járdáira idén 422 millió forintot fordított. Ebből 13 utcában aszfaltszőnyegezés, 13 utcában pedig a járdaépítés történt, továbbá 4 utca teljes átépítésére, 2 földúton szilárd burkolat építésére is sor került. Megépült a kerékpárút Gazdagrét és a Kelenföldi pályaudvar között, illetve a forgalmi út a Bocskai út végén is.

Játszóterek

Az országban elsőként lezárult a játszótér-felújítási program. A kerületben jelenleg 70 játszótér található, amelyek mindegyike megfelel az Európai Unió előírásainak. Kelenföldön a nyugdíjasok számára pihenőkert is épült.

4-es metró

Újbuda közlekedését alapjaiban változtatja meg a metró, ugyanis ezzel a belváros forgalma nagy mértékben csökken. Az építkezés kellemetlenségeit hivatott csökkenteni a kerületi metróbiztos, aki közvetíti a lakossági észrevételeket a beruházók felé. A kerületi önkormányzat több határozatában is kiállt a metró vonalának meghosszabbítása, a Virágpiaci végállomás mellett.

Panelprogram

A panelfelújítások témájában idén 33 házzal kötött megállapodást Újbuda. A 2005-ös pályázat eredményeképp ez a 33 ház is megkezdheti a felújítást, amelynek harmadát az állam, harmadát az önkormányzat fedezi. Eddig már 9 ház épült át, így ezekben a házakban élőknek a hőszigetelő burkolattal és a nyílászáró cserével a fűtésszámlájuk csökken.

Lágymányosi-öböl fejlesztése

2006 tavaszán megnyílt a Lágymányosi Spartacus Egyesület új csónakháza. Jövő tavasszal megnyílik a gáton és a parton a park, az éttermek és a vízi színház. Az öböl már 2007-ben Újbuda és Budapest legnagyobb szabadidős és kulturális központja lesz.

Közbiztonság

2006 elejétől havonta más-más helyszínen mérik digitális kijelzős berendezések az autók sebességét. A tapasztalatok szerint a gyorshajtók így maguk veszik vissza a tempót. A IV. Szent György napi jótékonyság bál bevételéből 100 számítógépet vásárolt a kerületi kapitányság. A Fővárosi Közterület-felügyelet kerületi munkáját autóval támogatta Újbuda.

Oktatás

A kerületben minden óvodás és általános iskolás gyermek csak a reformkonyha szabályai szerint készült ételt kap. Az ételek egészségesebbek, a magasabb költséget az önkormányzat átvállalta. Idén is közel fél milliárd forintos felújítás történt az iskolákban. 320 millió forintból új világítási rendszer épült az oktatási intézményekben. Az energiatakarékos lámpák a szemet is kímélik.

Sport

Nyáron adták át az új műfüves focipályát a Kelen SC telephelyén. A focipálya 90 millió forintos állami támogatással készült el. A Kőérberek - Tóvárosban elkészült sportközpontban tucatnyi sportpálya és strand várja a sportolókat.

Új ügyfélszolgálat

Megújult Budapest legnagyobb alapterületű, összesen 1000 négyzetméteres ügyfélszolgálata, amely heti 48 órában tart nyitva. Az ügyfélszolgálati irodában az akadálymentes ügyféltérben postahivatal egyszerűsíti az ügyintézést, illetve a gyermekkel érkezőket gyermekjátszó sarok várja.

Újbuda TV (2007. 01. 13.)

 


Kapcsolódó cikkek:

Közmeghallgatás Újbudán (2006. 12. 08.)