Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
július 23. kedd, Lenke

Szomszédolás: Kimenti az önkormányzatokat az állam

Összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól - jelentette be Orbán Viktor október 28-án, szombaton a szomszédos, XII. kerületi MOM Kulturális Központban rendezett konferencián.

Orbán Viktor elmondta, a kormány köszönettel tartozik a polgármestereknek, mert az elmúlt két évben segítették Magyarország megújítását, az ország átszervezését. - Az elmúlt két évben a legnehezebb kérdésekben is mindig számíthattam a frakciónkban a polgármesterek és az önkormányzati képviselők támogatására – tette hozzá. A kormányfő aláhúzta, a szocialista kormányok 2002 és 2010 között programszerűen hajtották végre a magyar állam, a magyar emberek és az önkormányzatok eladósítását. Felhívta a figyelmet arra, azon hogy az ország és családok százezrei tönkre mentek, néhányan nagyon jól kerestek, olyanok, akik ott ültek az előző szocialista kormányban vagy „ott lebzseltek annak a kormánynak holdudvarában”.

2010-ben a magyar választók éppen azért adtak a mostani kormánynak kétharmados felhatalmazást, hogy ennek véget vessenek – fűzte hozzá. A kormányfő bejelentette, összesen 612 milliárd forintnyi adósságot vesz át az állam 1956 önkormányzattól, elsősorban az ötezer fő alatti településeken. Azonban felhívta a figyelmet arra, hogy vannak olyan feszesen gazdálkodó önkormányzatok, amelyeket nem érint az adósságcsapda, így a megállapodásban az ő szempontjaikat is érvényesíteni kell. Ezek a helyhatóságok ne érezzék úgy, „megint azt a lovat ütik, amelyik egyébként húz” – jegyezte meg.

A miniszterelnök szerint a már meglévő adósságból való kimentés nem lesz elégséges, úgy kell átalakítani az egész önkormányzati rendszert, hogy ne képződjön újabb adósság. Ehhez arra van szükség, hogy a településekre csak olyan feladatok háruljanak, amelyeket valóban van erejük ellátni, a bevételeknek pedig fedezniük kell a kiadásokat. Az utóbbi kapcsán Orbán Viktor közölte, hogy az állam csak olyan projektekre ad támogatást, amelyek a települések ésszerű és megvalósítható fejlesztését teszik lehetővé, és amelyekhez rendelkezésre áll az önkormányzatok saját erőforrása.

„Nyilván ezek a döntések sem fognak tetszeni azoknak, akik egyébként abban voltak érdekeltek, hogy önöktől továbbra is szedjék a sápot” - mondta Orbán Viktor a polgármestereknek. Komoly erőcsoportok, amelyek úgy gondolják, hogy elveszítették a sápszedés egy formáját, meg fogják támadni a most bejelentett kormányzati lépést – húzta alá a kormányfő.