Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 21. szerda, Eleonóra

POLGÁRMESTER 2014 JELÖLTEK - GÖRÖG KRISZTIÁN

GÖRÖG KRISZTIÁN

A jelölt nem küldött magáról fotót.

Görög Krisztián polgármesterjelölt (SzMPP)

 

– Miért kívánja polgármesterként szolgálni a közösséget? Milyen kerületi kötődése van?

A kerületben születtem és nőttem fel, ezért jól ismerem a környék problémáit. A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártjának jelöltje vagyok.

 

– Mit szeretne elérni a következő öt évben a kerület gazdaságában, közéletében, kulturális területein?

Az elkövetkező öt évben a kerületnek új lendületre van szüksége, mivel korábbi vezetésére a korrupció árnyéka vetődött: bár felmentették Molnár Gyulát a Kopaszi-gát ügyében, a korábbi baloldali frakcióvezetőt (Wieszt Jánost) elítélték, és így járt a kerületi szocialista Krausz Csaba is. A jelenlegi vezetés nagyrészt a korábbi vezetésre mutogat, egy helyben toporog. A baloldalon az utóbbi évben nagy a káosz, az együtt-külön szövetségkötések során az embernek olyan érzése van, ők sem tudják, mit akarnak, de ígérni mindent tudnak. Ilyen jelöltekre nem lehet bízni a vezetést, ezért van szükség a békére és megújulásra, a szociáldemokratákra.

 

– Milyen fejlesztésekre lát igényt, és melyeket kell mindenképpen megvalósítani?

A kerületben mindenképpen növelni kell a P+R parkolók számát, hogy a közösségi közlekedés igazi alternatívája legyen az autózásnak. Emellett növelni kell a zöld területeket, forgalomcsillapítást kell végrehajtani a nagy forgalmú mellékutcákban, segítve a kerékpáros közlekedést is. A 4-es metró virágpiaci végállomásáért a legmesszebbmenőkig lobbizni kell. Az amúgy nagyon pozitív 60+ programot további pontokkal kell kiegészíteni, szociális téren új programokat kell bevezetni a szépkorúak érdekében. Új közösségi tereket kell létrehozni, ahol a lakótelepek közönsége is megtalálhatja mindennapi kulturális szükségleteit. A Duna-part a kerület egyik legértékesebb része, közösségi térré kell tenni: pihenőövezetet és kulturális központokat kell létrehozni. A civil szervezetekkel a korábbi évtizedektől eltérően igazi konzultációt kell folytatni. Nagyobb figyelmet kell fordítani a közterületek tisztán tartására függetlenül attól, hogy kerületi vagy fővárosi tulajdonban állnak. A kerület lakótelepein létrehozzuk a „telepi tanácsokat”, melyek a kerület vezetése és az önkormányzati képviselője felé szervezett formában, fontossági sorrend szerint juttatják el a területek problémáit. Ezen telepi tanácsok részt vállalnak majd – koordinált önkéntes munkájuk során – a közbiztonság fenntartásában és a lakótelepek élhetőbbé tételében is.

 

– Milyen lehetőségeket lát a Fővárosi Önkormányzattal való együttműködésre?

Én vagyok a jelöltek közül az egyetlen, aki társadalmi megbízatásban, nem főállásban kívánja ellátni a polgármesteri teendőket. Ez egybefügg a szociáldemokraták azon kerületi elképzelésével, miszerint a kerületi közhatalmi kiadásokat – elbocsátások nélkül – radikálisan csökkenteni kell. Az új Fővárosi Közgyűlés rendszere nem ördögtől való, mivel a vezetés jobban rá lesz kényszerítve a kerületekkel való együttműködésre. Egy informális „polgármesterek tanácsa” fórumot javaslunk polgármesterjelöltjeink megválasztása esetén.