Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
február 7. kedd, Tódor, Rómeó

POLGÁRMESTER 2014 JELÖLTEK - SZABÓ GYÖRGY

SZABÓ GYÖRGY

Szabó György polgármesterjelölt (Jobbik) 

– Miért kívánja polgármesterként szolgálni a közösséget? Milyen kerületi kötődése van?

Pontosan tudom – mivel a kerületben születtem, itt élek, és itt nőttek fel gyermekeim is –, hogy valójában mi történt, mi épült önkormányzati forrásból a kerületben, és mi fővárosi beruházásban, vagy értékesítést követően befektetői igények szerint. Bírálni és ígérni nagyon könnyű, ezért inkább a tényekre, a láthatóra, a testközelből tapasztalhatókra emlékeztetek. A korszerűsítések és a fejlesztések hiányára, amit sokszor kellett volna szem előtt tartani az elmúlt négy, és természetesen az elmúlt 24 év során, mivel közpénzből mindenekelőtt a köz érdekeit kellett volna képviselni. Indoklást és magyarázatot persze mindenre lehet adni, de tényszerűen minimum hatvanezer fővel csökkent a kerület lakossága, és kiművelt fiataljaink jelentős számban külföldön keresik boldogulásukat lakás és munkahely hiányában. Polgármesterként ezért mindenekelőtt a hátrányok leküzdéséért kívánok tenni, ami teljes szemléletváltást jelent a többi önkormányzati feladat tekintetében is. Azon vagyok, hogy az újbudaiak megélhessék: az önkormányzatuk értük cselekszik, felelős gazdája a közös vagyonnak, a közösség érdekeit jeleníti meg minden javaslatában és döntésében. Üzemeltet, fejleszt, miközben bizalommal fordulhatnak hozzá ügyeiket intézve az itt élők.

 

– Mit szeretne elérni a következő öt évben a kerület gazdaságában, közéletében, kulturális területein?

A minden korcsoportot egyformán érintő lakáshelyzetet bérlakások építésével lehet orvosolni, ami nem sablonba foglalt fedélhez jutást jelent. Mivel minden önkormányzati körbe tartozó feladat elvégzéséhez sok dolgos kéz szükséges, legyenek azok képzettek vagy képzetlenek, fizikai munkások vagy tudósok, a megvalósítás során elsődlegesen az itt élőkre számítok. A kötelező feladatokhoz kapcsolt célok így új értelmezésben munkát és munkahelyeket teremtenek, ami együtt közvetlen gazdasági javulást eredményez, egyénnek és vállalkozásoknak egyaránt. A képviselői munkában – legyen az országgyűlési, fővárosi közgyűlési vagy kerületi – a Jobbik már igazolta az alapvetéseiben rögzítetteket, miszerint csak a nemzetnek és a választói érdekeknek akar megfelelni, és nem fogad el, nem teljesít idegen érdekeket. A főváros és benne kerületünk számtalan színházzal, kulturális intézménnyel, szórakoztatási központtal és művelődési házzal rendelkezik, így nem ezek számát, hanem a tartalmat kell az itt élők érdeklődése szerint kialakítani.

 

– Milyen fejlesztésekre lát igényt, és melyeket kell mindenképpen megvalósítani?

A régtől elvárt bérlakás, nyugdíjasház és szolgáltatóház építést, valamint megkerülhetetlen a Duna kerületi szakaszán az árvízvédelmi művek megépítése, a teljes partszakasz rendbetétele, az alkalmas helyeken rekreációs parkok kialakítása. A bűnözés rohamos növekedését rácsokkal igyekeztünk megállítani, így lakásaink inkább börtönökhöz hasonlítanak, mint otthonokhoz. A kialakult méltatlan helyzeten feltétlenül változtatni kell, és akarok is.

 

– Milyen lehetőségeket lát a Fővárosi Önkormányzattal való együttműködésre?

Az elmúlt négy évben a Fővárosi Közgyűlésben képviselőként és a Közbeszerzési Bizottság elnökeként a főváros és a kerület érdekeit eredményesen sikerült képviselnem, így ebben zökkenőmentes maradhat a folytatás, az érdekképviselet, az érdekérvényesítés.