Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
december 6. kedd, Miklós

Budán elsőként Újbudának lett stabil, kiszámítható költségvetése

Újbuda képviselő-testülete 20 igen, 17 nem és 1 tartózkodással elfogadta az önkormányzat 2010-es költségvetését. Az ellenzék azonban "nem"-mel szavazott, így idén is elutasítana minden olyan pénzügyi támogatást, mellyel a kerület polgárainak életkörülményei tovább javulnak majd.

Így ellenzi a kerületben élő leányok térítésmentes HPV vírus elleni oltásának folytatását, az iskolák sportudvarainak további fejlesztését, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesültek körének kibővítését, a közbiztonság alapját képező térfigyelő rendszer kiépítését valamint az önkormányzati dolgozók változatlan összegű cafeteria juttatását is.

Újbuda 2010-ben 22 milliárd forintból gazdálkodik, mely a gazdasági válság ellenére, tényleges működési hitelfelvétel nélkül, ebben az évben is megteremti az önkormányzat stabil, kiszámítható és biztonságos működésének pénzügyi kereteit, azaz a 2500 közalkalmazott munkakörülményei változatlanul kiegyensúlyozottak maradnak, valamint az oktatási intézmények és az egészségügyi hálózat, a megszokott magas színvonal megtartásával, maradéktalanul teljesíteni tudja feladatát.

A költségvetésben a korábbiakhoz hasonlóan most is az oktatási feladatok jelentik a legnagyobb tételt, a bevételi oldalon a lecsökkent állami normatív támogatás mellett hatékonyabb adóbeszedésre és vagyonértékesítésből származó bevételre lehet számítani, melyet az önkormányzat teljes egészében fejlesztésekre fordít majd.

A költségvetés kiemelt céljai között szerepel a környezetvédelem, mely a költségvetés 1%-át teszi ki, a lokális biztonság erősítése, melynek keretében az önkormányzati fennhatóságú közterület felügyelet magasabb összegű támogatást kap, így az év első felében például a térfigyelő rendszer már üzemelni fog.

A további kiemelt célok között szerepel a kerületben élő közel 40 ezer 60 év feletti idős lakó minőségi életét támogató 60+ program folytatása, valamint a kulturális városközpont projekt továbbvitele, melynek eredményeképpen a Bartók Béla út a jövőben Buda "kultutcája" lehet.