Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
április 22. hétfő, Csilla, Noémi

Új program ötven felettieknek

A nyári szünet után szeptember 20-i ülésével, 31 napirendi pont tárgyalásával kezdte meg munkáját a képviselő-testület.
Letette esküjét az új Jobbikos képviselő Bába Szilvia.
Továbbra is Újbuda Önkormányzata működteti a kerületi iskolákat.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom Kerékgyártó Krisztina helyére delegált új képviselőjének, Bába Szilviának eskütétele után a szocialista Budai Miklós napirend előtti hozzászólásával kezdődött az ülés, majd Bács Márton (DK) és Gajárszki Áron (LMP) interpellációjával folytatódott.

A napirendek tárgyalásakor a legélesebb vitát a köznevelési törvény végrehajtásával kapcsolatos feladatokról szóló pont váltotta ki. Az előterjesztés értelmében a 2013 januárjától állami fenntartásba kerülő iskolák működtetési feladatait továbbra is Újbuda Önkormányzata látná el. Ez annyit tesz, hogy a helyhatóság saját forrásai terhére biztosítja a köznevelési feladat ellátásához szükséges tárgyi feltételeket, továbbá az ingó és ingatlan vagyon működtetésével összefüggő személyi feltételeket.

A vitában a szocialista és LMP-s képviselők kifejtették, számukra elfogadhatatlan a törvény egésze, hiszen álláspontjuk szerint ez az iskolák államosításához és az oktatás uniformizálásához vezet. Erre hivatkozva leszavazták a határozati javaslatot is, amit viszont az előterjesztő értelmezett úgy, hogy az ellenzék lemondott a kerület összes iskolájáról.

Molnár László alpolgármester elmondta, nem csodálkozik ezen, hisz szerinte már az egykori MSZP-s kerületvezetés is az iskolabezárásokról híresült el. Az ellenzék - a Jobbik kivételével - nem szavazta meg azt az előterjesztést sem, mely Ludányi Attila képviselő augusztusban benyújtott tulajdonosi hozzájárulási kérelme alapján született. E szerint az Etele úti, leendő Szent Adalbert-plébániatemplom építésének kezdetéig, annak telkén gazdapiac működhet, ahol kizárólag friss, hazai zöldség és gyümölcs kapható, kedvező áron. A Jobbik Magyarországért Mozgalom levelében azt írta, hogy rendkívül fontosnak tartják a magyar termelők támogatását mind Újbudán, mind pedig országos szinten, ezért minden őket segítő kezdeményezés mellett kiállnak.

A Közösségi kertek támogatása című, Gajárszki Áron által jegyzett előterjesztést azonban a többségi Fidesz–KDNP-frakció nem támogatta. Véleményük szerint – bár az alapötlet jó – a benyújtott előterjesztés előkészítetlen, az egyik javasolt helyszín (Sas-hegy déli lejtője) pedig nemcsak a képviselők többsége, de a Civil Fórum és a Sas-hegy Védő Egyesület szerint is elfogadhatatlan, ezért azt továbbgondolják, és egy megfelelő javaslatot dolgoznak ki.

Ellenszavazat nélkül támogatta viszont a testület azt a határozatot, melynek értelmében 2012. december 3-án 17 órakor közmeghallgatást tartanak a Polgármesteri Hivatal nagytermében.

Ugyancsak egyetértés volt a Senior Capital program elindítása kapcsán. A 60+ program folytatásaként megnyert európai uniós pályázat várható időtartama 27 hónap, tehát 2014 végéig tart. Teljes költségvetése 485,5 millió forint, melyből Újbudának mint vezető partnernek közel 122 millió áll rendelkezésére. Az 50 év feletti lakosságot érintő program célja egy olyan keretrendszer megteremtése, amely lehetővé teszi az idősödő társadalomban rejlő gazdasági és társadalmi potenciálok jobb kiaknázását és hozzájárul a tudásalapú gazdaság kialakításához. Közvetlen cél az ötven évnél idősebbek aktív részvállalása a gazdaságban a munkaerő-piaci reintegráció által.