Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
október 25. hétfő, Blanka, Bianka

Rétvári: az állam jobb gazda

Rétvári Bence a Fidesz-KDNP helyi országgyűlési képviselője, közigazgatási államtitkár a kormány megtett és tervezett intézkedéseiről számolt be az érdeklődő újbudaiaknak. A Budai Klub Galériában rendezett lakossági fórumon olyan vitatott kérdések is szóba kerültek, mint az egykulcsos adózás, vagy a nyugdíjrendszer átalakítása.

A lakossági találkozón a képviselő elmondta, fontosnak tartja, hogy ne csak a választási kampány alatt találkozzanak a polgári kormánynak bizalmat adó emberekkel, hanem minden lépésnél megmondják, az adott intézkedés hogyan szolgálja az általuk megszavazott célokat. - Ha az embereket felnőtteknek tekintjük, készen kell állnunk azokra a kritikákra, kérdésekre, melyeket a lakosság megfogalmazott a nyugdíjrendszerrel, az alkotmánybírósággal vagy az egykulcsos adózással kapcsolatban - tette hozzá a politikus, aki szerint a fórum lehetőséget ad a kétségek eloszlatására és arra, hogy meggyőzze a lakósságot, az intézkedések együttesen a polgári kereszténydemokrata világnézetet szolgálják majd.

 

Rétvári Bence megjegyezte, számos téves információ forog közszájon, melyeket sürgősen rendbe kell tenni. - Sokan nem tudják, hogy az új nyugdíjtörvény a jelenlegi nyugdíjasok helyzetén egyáltalán nem ront, hiszen a magánszektorból átvett forrás fedezetet teremt a nyugdíjak jövőbeni folyósítására. Azt is mondják, hogy a magánnyugdíj pénztári befizetések örökölhetők, de csak addig a pillanatig, amíg az öröklő nem válik maga is nyugdíjassá. Ellenkező esetben a pénz a kasszában marad - tájékoztatott a képviselő.

 

Az államtitkár kijelentette, az állami nyugdíjpénztárba átlépők befizetéseit magánszámlán tartják majd számon, adózási kedvezményeket biztosítanak, ezáltal pedig garanciát adnának az emberek pénzére. Hozzátette, a lakosságot hátrányosan érintik a magánnyugdíj pénztárak magas működési költségei, ezért is volt kénytelen több társaság bezárni. Rétvári Bence közölte, az állam a korábbi rendszerben többszörösen járt rosszul. Egyszer azért, mert a nyugdíjbevételek egy része nem folyt be a központi költségvetésbe, másodszor pedig azért, mert a magánpénztárak állampapírok formájában kölcsönadták a befizetéseket az államnak, amire az többszörös kamatot fizetett.

 

A képviselő szerint az új rendszerben biztonságosabbá válik a nyugdíjak sorsa. Az államtitkár azt is jelezte, a kormány rövidtávú tervei között szerepel a bírósági korrupcióellenes gyorsító csomag bevezetése, az ügyészség megerősítése és függetlenségének garantálása, valamint az energiaárak visszaszorítása. A politikus bejelentette, jövőre, az új alaptörvény elfogadása előtt újabb fórumot tart majd Szentimrevárosban, hogy tájékozódjon az itt élők alkotmánnyal kapcsolatos elvárásairól. (Az Újbuda TV képes beszámolóját hétfőn láthatják a tévében 18 órakor, és kedden itt az Interneten. - a szerk.)

LEGFRISSEBB
×