Közigazgatás

Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda Önkormányzatának honlapja
  |  
A+   A-
  |     |  
augusztus 9. kedd, Emőd

Online Párbeszéd - dr. Filipsz Andrea jegyző, 2006-01-27

Online Párbeszéd dr. Filipsz Andrea jegyző 2006-os választások 2006-01-27 11:00 - 12:00

Téma:

Az önkormányzattal és a 2006-os választásokkal kapcsolatos kérdések.


Kedves Internetezők!

Köszöntjük az on-line párbeszédben.


Kérdező: cuncika
Mikor kapjuk meg a kopoktató cetliket

 

A választási értesítőt és a kopogtatócédulát a posta február 6-a és 10-e között fogja kézbesíteni.

 


Kérdező: breki
Tisztelt jegyző asszony, aki nem kap vagy elveszti a kopogtatócéduláját, hová fordulhat?

 

A polgármesteri hivatalban lévő választási irodában lehet személyesen kérni a választópolgárnak az elvesztett, illetve meg nem érkezett kopogtatócédula pótlását. A választási iroda címe és ügyfélfogadása rendje: Bocskai út 39. (Zsombolyai utca sarok)
hétfőtől - péntekig 8 órától 16 óráig.
Amennyiben nem tud személyesen megjelenni, akkor levélben kértheti a pótlást. A választási iroda telefonszáma: 381-1350

 


Kérdező: cuncika
köszönöm szépen. azt még elfelejtettem, hogy kinek adhatom?? névre pártra??

 

Ajánlószelvényt az egyéni országgyűlési képviselő-jelöltre lehet adni. Amennyiben pártjelöléssel indul fel kell tüntetni a párt - közös jelölés esetén az összes párt - nevét.
A kitöltött ajánlószelvényt leadni a jelölő szervezetek által megadott gyűjtőhelyeken lehet, illetve személyesen a lakásán felkeresheti a jelölő szervezet képviselője a kitöltött ajánlószelvényt elkérni.

 


Kérdező: balázs
Üdvözlöm Önöt!
Először is cuncikának üzenem, hogy a kopogtatót g-vel írják.
A kérdésem pedíg az lenne, hogy mikor tudom meg, hogy kire, milyen szervezetre, pártra lehet majd szavazni?

 

A jelölő szervezetek, illetve az országgyűlési képviselő-jelöltek a médián keresztül tájékoztatják a választópolgárokat. A szavazás napján két szavazólap lesz. Az egyik az egyéni országgyűlési képviselő-jelöltekre vonatkozó, a másik a területi választási lista, amelyet azok a pártok állíthatnak, akik a fővárosban legalább 8 egyéni képviselő-jelöltet indítottak.

 


Kérdező: zs.ákos
Az új okmányirodában lesz-e valami olyan új szolgáltatás , ami eddig nem volt és kb. mikorra lesz kész?

 

Az okmányiroda és az ügyfélszolgálat felújítása 2006. február 28. napjával befejeződik. Várhatóan bővülni fog az ügyfélszolgálat a földhivatali tulajdoni lapok kiadásával, előreláthatóan a II. félévben. Az okmányirodai szolgáltatásainkat folyamatosan fejlesztjük. Márciusban szeretnénk bevezetni az elektronikus időpont-bejelentkezést, illetve a II. félévtől fokozatosan indiítjuk az elektronikus ügyinézést.

 


Kérdező: Kovács Sándor
Kedves Andrea! Kérdésem nem a választáshoz kapcsolódik, de azt szeretném megtudni, mikor lesz kész az új ügyfélszolgálat, mert most egy kiicsit kaotikus ami van.

 

Kedves Kovács Úr! 2006. február 28. napján fejeződik be a felújítás az ügyfélszolgálaton és az okmányirodán. A felújítás valóban kellemetlenségekkel jár nemcsak az ügyfeleknek, hanem az ügyintézőknek is. Korábban is és most is ezért csak elnézésüket, valamint megértésüket tudom kérni.

 


Kérdező: cuncika
köszöntöm balázstot is...
ha még lehetne kérdezni, akkor azt szeretném, hogy én a második forduló idején nem vagyok itthon , hol tudok majd szavazni?

 

Ha Magyarországon tartózkodik a szavazás napján, igazolást kell kérnie a választási irodától 2006. április 7-én 16 óráig, ha személyesen megjelenik. Amennyiben ajánlott levélben kéri, akkor annak április 4. napjáig meg kell érkeznie a választási irodához. Ha külföldön szavaz, akkor a külképviseleti népvjegyzékbe való felvételét kell kérnie március 17-én 16 óráig ajánlott levélben, vagy személyesen. Ezt szintén a választási irodánál teheti meg. Felhívom a figyelmet, hogy a határidő jogvesztő, ellene semmilyen jogorvoslat nem lehetséges.

 


Kérdező: dr.bubó
mennyi szavazat vagy % kell ahhoz, hogy az első fordulóban valaki nyerjen?

 

A választás akkor érvényes, ha a választópolgároknak több mint a fele megjelent. Akkor lesz eredményes, vagyis akkor lesz képviselő valaki, ha a leadott érvényes szavazatoknak több mint a felét megkapja. Ez az I. fordulóra érvényes.

 


Kérdező: Kovács Ken
Tisztelt Jegyző Asszony!

Azt szeretném kérdezni, hogy a milyen feltételnek kell megfelelni annak az állampolgárnak aki részt szeretne vállalni a választások lebonyolításában. Konrétan ha a szavazatszámláló bizottságban szeretnék részt venni, akkor: Kerületi lakosnak kell lennem? Büntetett előéletű lehetek (nem vagyok :))? Hol tudok jelentkezni? Milyen képzettség kell hozzá ha kell valamilyen? Milyen javadalmazás illeti meg az ebben résztvevőket? Válaszát előre is köszönöm!

Ken

 

Tisztelt Uram! A szavazatszámláló bizottság tagjának minden választójoggal rendelkező állampolgár jelentkezhet(ett), aki az országgyűlési egyéni választókerületben érvényes állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik. Nyilatkoznia kell(ett) arról, hogy nem áll fenn összeférhetetlenségi ok, valamint nem tagja egyik jelölő szervezetnek sem. A szavazatszámláló bizottságokat a képviselő-testület választja meg, XI. kerületben a februári testületi ülésen.
A szavazatszámláló bizottság megbízott tagját a jelölő szervezet jelenti be. Ennek határideje március 31. 16 óra

 


Kérdező: trutyi
hol lehet panasszal élni, ha csalásra gyanakszom?

 

Tisztelt Kérdező!
Amennyiben a szavazóhelyiségben észlel olyan eseményt, amely véleménye szerint "választási csalásnak" minősül, ott helyben tehet kifogást. Amennyiben a szavazatszámláló bizottság elutasítja észrevételét, akkor az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottsághoz fordulhat. Ha a választási kampánnyal kapcsolatos kifogása van, akkor az OEVK Választási Bizottságához fordulhat.

 


Kérdező: yuppinéni
Tudom, hogy nem téma most itt de tessék nekem mondani valami biztatót, hogy mégis lesz-e valami változás a kutyagumi és egyáltalán kutyatartás ügyben, úgymint szájkosár a buszokon, póráz stb. köszönöm.

 

Tisztelt Kérdező!
Véleményem szerint már most érezhető változás a kutyatartás kulturáltságával kapcsolatosan. Egyre több kutyatulajdonos sétáltatja úgy a kutyáját, hogy összeszedi a piszkot utána. Van helyi rendelet és törvény, sőt kormányrendelet a kutyatartás szabályozására. Minden rendelet annyit ér, amennyire betartják. Én nem a büntetés híve vagyok, felvilágosítással, a körülmények megteremtésével többet tehetünk, mint ha pénzbírsággal büntetnénk. Ehhez azonban mindenkinek a hozzáállását meg kell változtatni: nemcsak a hatóságét, a kutyatartókét, hanem a nem kutyatartókét is. Ez a munka csak közös összefogással lehet sikeres.

 


Kérdező: mátyás az igazságos
ha én egyénileg szeretnék elindulni, megmérettetni magam népem körében, mit kell tennem, lehetséges-e függetlenül indulnom?

 

Tisztelt Kérdező!
Országgyűlési egyéni képviselő-jelöltként természetesen indulhat függetlenként is. A független jelöltnek is össze kell gyűjtenie 750 db érvényes ajánlószelvényt. Az ajánlószelvényen jelöltként az Ön neve, illetve a független jelöltség tényét fel kell tüntetni. Amikor összegyűjtötte az ajánlószelvényt, akkor legkésőbb március 17-én 16 óráig be kell hoznia a választási irodára. Az OEVK Választási Bizottság 3 napon belül dönt a jelölés kérdéséről. Amennyiben Önt független jelöltként felveszik a nyilvántartásba, akkor lehetősége van az választókerület minden szavazatszámláló bizottságába megbízottat delegálni a választás napján, illetve az OEVK Választási Bizottságba is delegálhat egy állampolgárt. Ugyanazon jogok illetik meg a független jelöltet, mint a jelölő szervezet jelöltjét.

LEGFRISSEBB
×